Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2012. október 29., hétfő

Közzétették a pápa üzenetét a 99. migrációs világnapra.


Közzétették a pápa üzenetét a 99. migrációs világnapra

Október 29-én, hétfőn, a Szentszék sajtótermében Antonio Mario Vegliò bíboros, az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának elnöke ismertette a 2013. január 13-án esedékes világnapra szóló pápai üzenetet.
A dokumentumban a Szentatya hangsúlyozza: a jelenlegi gazdasági válság idején is tiszteletben kell tartani az elvándorlók alapvető jogait. XVI. Benedek arra buzdítja az államokat: ne zárják le határaikat, inkább arra törekedjenek, hogy csírájában oldják meg az emberkereskedelem és a személyek kizsákmányolásának problémáját.
Az elvándorlók gyakran a hitet és a reményt hozzák magukkal útipoggyászként – emlékeztet a pápa az elvándorlók és menekültek világnapjára írt üzenetében. Idézi a Gaudium et spes kezdetű zsinati dokumentumot, amely megállapítja, hogy az elvándorlás az alapvető emberi jogok közé tartozik. Az elvándorlás oka ma főleg a gazdasági bizonytalanság, az alapvető javak hiánya; természeti csapások, háborúk és társadalmi zavargások. A remény zarándokútjával szemben azonban az elvándorlás leginkább a túlélésért való küzdelem kálváriájává válik.
Az államok joga, hogy a közjó érdekében szabályozzák a migrációs hullámot, azonban mindig tiszteletben kell tartani mindenki alapvető emberi jogát – hangsúlyozza a Szentatya. Hozzáteszi: az illegális bevándorlásról sem szabad megfeledkezni, főleg amikor emberkereskedelemről, elsősorban nők és gyermekek kizsákmányolásáról van szó. Ezeket a bűncselekményeket határozottan el kell ítélni és meg kell büntetni. Azonban nem lehet hermetikusan lezárni az országhatárokat, és nem lehet a végsőkig fokozni a szabálytalan bevándorlók bírságolását sem.
Szükség van arra, hogy az elvándorlók származási országaiban támogassák az átfogó fejlődést, és minden esetben egyenként bírálják el a humanitárius védelmet vagy politikai menedéket kérők ügyét. Meg kell erősíteni és fejleszteni kell az egyházi és polgári intézmények közötti egyetértést és együttműködést.
Az Egyház támogatja, hogy a bevándorlók valóban beépüljenek egy olyan társadalomba, amelyben mindenki aktív szerepet tölt be, és mindenki felelős a többiek jólétéért, teljes jogú állampolgár, a befogadó ország lakóihoz hasonlóan egyenlő kötelességekkel és jogokkal rendelkezik. Az Egyház továbbá rámutat a jelenség pozitív aspektusaira: a bevándorlók és a menekültek szakképzettségükkel hozzájárulhatnak a célország javához, gazdagíthatják azt tanúságot téve hitükről, lendületet adva az ősi keresztény hagyományokkal rendelkező közösségeknek – szerepel XVI. Benedek pápa üzenetében.

A Szentatya migrációs világnapra írt üzenetének sajtóbemutatóján Antonio Maria Vegliò bíboros, az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának elnöke újságírók kérdésére válaszolva kifejtette: „A migrációs folyamatokat nem bátorítjuk, de nem szólunk ellenük sem. Próbáljuk megoldani azokat a problémákat, amelyeket ez a folyamat magában hordoz. A világon egyetlen országnak sincs joga ahhoz, hogy elűzze a bevándorlókat, de egyetlen állam sem lehet olyan naiv, hogy mindenkit beengedjen területére. Vannak törvények és minden államnak meg kell védenie kulturális önazonosságát, jólétét, állampolgárait. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elűzi a bevándorlókat”.
A bíboros rámutatott a migrációs jelenség vallási dimenziójára is. Utalt rá, hogy például az Egyesült Államokban 43 millió a bevándorlók száma; ebből 32 millió a keresztény, akik főleg Mexikóból érkeztek. Ezért az Egyháznak fontos szerepe van az integrációs folyamatban. A személyt és méltóságát helyezi a központba, felhívja a figyelmet a kisebbségek védelmére, kultúrájuk érvényre juttatására. A migráció hozzájárulhat az egyetemes megbékéléshez. Az integrációban fontos szerepet tölt be a párbeszéd a polgári társadalomban, az egyházi közösségben, valamint a különböző felekezetek és vallások között – hangsúlyozta a vatikáni dikasztérium elnöke.

Vatikáni Rádió

2012. október 28., vasárnap

B. év évközi 30. hetének hirdetései.


B év Évközi 30. hetének hirdetései:
 
 
Vasárnap
15 órakor Rózsafüzér imádság és Litánia a Somosi Nagyboldogasszony-kápolnában.
 
 
Csütörtök
  10 órakor Mindenszenteki szentmise a Szent Vér Kegytemplomban.
 
 
Péntek
15 órakor Halottak-napi megemlékezés és litánia a temetői kápolnánál.
l6 órakor Halottak-napi szentmise a Szent Vér Kegytemplomban.
 
 
Szombat
10 órakor Szeibert György polgármester emlékmiséje halála alkalmából.
 
 
Vasárnap
10 órakor a Szent Vér Kegytemplomban évközi 31. vasárnapi szentmise.
15 órakor Szent Vér litánia a Szent Vér Kegytemplomban