Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2017. október 5., csütörtök

Paderborni Szent Meinholf



Szent Meinolf
hitvalló. 
847.

 
Nagy Károly keresztfia volt, a paderborni székesegyházban tanult. Diákonus majd főesperes (archidiakonus) lett. Bencés nőkolostort alapított.



Ferenc pápa kinevezte Népek Evangelizációjának Kongregációja új tagjait



Ferenc pápa kinevezte Népek Evangelizációjának Kongregációja új tagjait

Ferenc pápa október 4-én szerdán kilenc személyt nevezett ki a Népek Evangelizációjának Kongregációja tagjai közé.

Az új tagok: Beniamino Stella bíboros (képünkön), a Papi Kongregáció prefektusa; Giuseppe Versaldi bíboros, a Nevelésügyi Kongregáció prefektusa; Dominique Mamberti bíboros, az Apostoli Szignatúra prefektusa; Jean Zerbo érsek, Bamako (Mali) főpásztora; Louis Marie Ling Mangkhanekhoun, Paksé (Laosz) apostoli helynöke, Giuseppe Lazzarotto érsek, apostoli nuncius, Mario Giordana érsek, apostoli nuncius; Adriano Bernardini érsek, apostoli nuncius, valamint Vincenzo Paglia érsek, az Életvédő Pápai Akadémia elnöke.



Évközi 26. hét csütörtök



Évközi 26. hét csütörtök


Jézus Krisztus nem egyéni akcióra küldi és hatalmazza fel a tanítványokat, hanem közös tanúságtételre. És nem is munkacsoportot hoz létre, hanem olyan tanítványi közösséget, melynek tagjai egymáshoz való viszonyukban is az Urukhoz való tartozást élik és jelenítik meg. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne közöttük bizonyos munkamegosztás. Ezdrás és Nehemiás ketten fogták össze a száműzetésből hazatérő népet, egyazon lelkülettel, de más-más tisztségben. Szent Pál sem egyedül járta missziós útjait, hanem előbb ő volt Barnabás kísérője, majd őt kísérte Szilás, Timóteus és mások. Szent Ferenc Jézus példájára maga is kettesével küldte prédikálni az első testvéreket, és azt is meghagyta nekik, hogyan viselkedjenek egymás közt az úton, nehogy magatartásukkal lejárassák az evangéliumot.

Ez a közösségi tanúságtétel külön életformát kíván. Nem elég a kollegiális viszony, a hatékony együttműködés, hanem a másik egzisztenciális mélységben történő felvállalása szükséges hozzá. Ez volt az Egyház megújulásának módja oly sokszor kétezer éves történelme során, s még inkább ez lehet az új évezred lelkipásztori modellje. A teherbírásuk végső határán lévő, öt-hat falut egymagukban ellátó magányos lelkipásztorok helyett a kis létszámú, akár két-három fős papi közösségek sokkal hatékonyabban tudnának megbirkózni az újraevangelizálás feladatával. Az evangélium szava már eljutott a tömegekhez, most a hiteles interpretációnak kell következnie oly módon, hogy akiket Jézus maga előtt küld, közösségi tanúságtételükkel megelevenítsék, életükkel bemutassák Isten országának jó hírét azoknak, akikhez küldettek.

Urunk Jézus, Te mondottad: „Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek, és egyetértésben kérnek valamit az én nevemben, ott vagyok köztük.” Add, kérünk, kegyelmedet, hogy ennek az ígéretednek beteljesülését az evangélium hirdetése közben is megtapasztaljuk, hiszen nemcsak az imádságban, de a tanúságtétel során is közösségre hívsz bennünket önmagaddal és egymással. Ne engedd hát, hogy hamis kiválasztottságtudattól vezetve elkülönüljünk és elszigetelődjünk testvéreinktől, hanem segíts, hogy az Egyház élő és élatadó közösségében tanúskodjunk Rólad az emberek között, nem csupán az evangélium szavát hirdetve, hanem azt életté is váltva mindazok körében, akikhez küldesz minket.
 


2017. október 4., szerda

Párizsi Szent Aranka



Szent Aranka (Aurea)
szűz. 
~665.

 
Párizsban apátnő volt. Pestisben halt meg.


A pápa az adományozás napja kapcsán: Az élet és a teremtett világ ajándéka Isten szeretetéből ered



A pápa az adományozás napja kapcsán: Az élet és a teremtett világ ajándéka Isten szeretetéből ered


Ferenc pápa október 2-án, hétfőn a Vatikánban fogadta az Istituto Italiano Donazione (Adományozás Olasz Intézete) képviselőit abból az alkalomból, hogy október 4-én ünnepelik Olaszországban az adományozás napját.


„Legyetek az élet védelmezői, a teremtett világ őrei, és tegyetek tanúságot az odaajándékozott szeretetről, amely a jó gyümölcseit hozza a közösség számára” – fogalmazott az audiencián a Szentatya. „Az élet része egy eredetileg isteni eredetű ajándéknak, ami a teremtett világ” – hangsúlyozta.
Mindannyiunknak éreznünk kell a hatalmas felelősséget, hogy megfelelően óvjuk és gondozzuk a teremtett világot, megvédve a pusztulás különböző formáitól. Az a feladatunk, hogy megőrizzük és teljességében adjuk át a következő nemzedékeknek a Földet, amelyet Isten jóságának ingyenes ajándékaként kaptunk – figyelmeztetett a pápa.
Az élet és a teremtett világ ajándéka Istennek az emberiség iránti szeretetéből származik. Ezeken az ajándékokon keresztül Isten felkínálja nekünk szeretetét. Amilyen mértékben megnyílunk és befogadjuk, olyan módon leszünk képesek a szeretet ajándékává válni embertársaink számára. A Szentatya emlékeztetett Jézusnak az utolsó vacsorán elhangzott szavaira, amikor tanítványaira hagyta a szeretet új parancsát. Azért nevezzük új parancsolatnak, mert nem akármilyen szeretetről van szó, hanem Jézus szeretetéről, aki saját életét adta értünk. Olyan szeretet ez, amely a mások szolgálatában jelenik meg. Ez a szeretet le tud alacsonyodni, elutasítja az erőszak minden formáját, tiszteletben tartja a szabadságot, előmozdítja a méltóságot, és elutasít minden diszkriminációt. Fegyvertelen szeretet, amely erősebb a gyűlöletnél.
Az Olaszországban október 4-én ünnepelt adományozás nem elvont fogalom, hanem olyan cselekedet, amelynek gyökerei az evangélium üzenetében találhatók – folytatta beszédét Ferenc pápa. Olyan nevelési tapasztalatról van szó, amely a szeretet civilizációját építi. Ebből az okból az adományozás napja ösztönző lehetőséget jelent mindenekelőtt a fiataloknak, hogy felfedezhessék: az ajándék lényünk része, amelyet ingyen adunk másoknak, nem azért, hogy elveszítsük, hanem azért, hogy növeljük értékét. Boldogabbá tesz bennünket és másokat, ha ajándékozunk. Ezáltal olyan kötelékek és kapcsolatok jönnek létre, amelyek megerősítik a jobb világba vetett reményt – zárta beszédét a Szentatya.
Az adományozás napját az Istituto Italiano Donazione (Adományozás Olasz Intézete) azzal a céllal kezdeményezte, hogy súlyának megfelelően láthatóvá tegye a témát az olasz társadalom számára. Nem intézményesíteni akarják ezzel a spontán nagylelkűséget, hanem értékelni és gyakorolni kívánják a szolidaritást, hogy minél inkább kialakuljon az adományozás kultúrája.
Először 2015. október 4-én tartották meg az adományozás napját, Assisi Szent Ferenc ünnepéhez kapcsolódóan, amely eddig is a különböző kultúrák és vallások közti béke, testvériség és párbeszéd napja volt.