Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2018. március 8., csütörtök

Antinouszi Szent Filemon



Szent Filemon
vértanú. 
303.


Népszerű színész voltaz egyiptomi Antinousz városában. Apollóniuszt (l. fenn) ő is kigúnyolta, a tömeggel együtt. A vértanú szelíd viselkedése hatására ő is megtért, megkeresztelkedett, és minden csábítás ellenére vállalta a lefejezést is.



Hála neked, nő, azért, hogy nő vagy! – Nőnapi köszöntő a szent pápától



Hála neked, nő, azért, hogy nő vagy! – Nőnapi köszöntő a szent pápától


Nőnap alkalmából Szent II. János Pál pápa gondolataival szeretnénk köszönteni minden nőt, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Isten gazdag áldását életükre!


„A hála, melyet az Úrnak a nők világban betöltött hivatására és küldetésére vonatkozó tervéért fejezünk ki, egyúttal konkrét és közvetlen hála a nők felé is, minden nő felé azért, amit az emberiség életében képviselnek.
Hála neked, nő, aki édesanya vagy, aki egyedülállóan örömteli és fájdalmas tapasztalattal anyaöllé leszel az ember számára; aki a világra jövő gyermek számára Isten mosolyává leszel, aki első lépéseit irányítod, gondját viseled, míg felnő, és olyan pontot jelentesz további életútján, ahová mindig visszatérhet.
Hála neked, nő, aki feleség vagy, aki sorsodat visszavonhatatlanul egy férfiéhoz kapcsolod, önmagatok kölcsönös elajándékozásában szolgálva a közösséget és az életet.
Hála neked, nő, aki leány és nővér vagy, aki érzékenységeddel, intuitív adottságoddal, önzetlenségeddel, állhatatosságoddal gazdagítod a szűkebb családot, s általa a társadalom egész életét.
Hála neked, dolgozó nő, aki a szociális, gazdasági, kulturális, művészeti és politikai élet minden területén jelen vagy – azért, hogy nélkülözhetetlen módon hozzájárulsz az értelmet és az érzelmet összekapcsoló kultúra fölépítéséhez, az életnek a »misztériumra« mindig fogékony értelmezéséhez, az emberibb gazdasági és politikai struktúrák létrehozásához.
Hála neked, nő, aki szerzetesnő vagy, aki Krisztus, a megtestesült Ige édesanyjának, minden nők között a legnagyobbnak példája szerint engedékenyen és hűséggel nyílsz meg az isteni szeretet számára, így segítvén az Egyházat és az egész emberiséget, hogy élete Istennek adott »jegyesi« válasz legyen, mely csodálatos módon fejezi ki azt a közösséget, melyet ő teremtményeivel meg akar valósítani.
Hála neked, nő, azért, hogy nő vagy! Női mivoltodban gyökerező érzékenységeddel gazdagítod a világ megértését és hozzájárulsz az emberi kapcsolatok teljes igazságához.”


Nagyböjt 3. hét csütörtök



Nagyböjt 3. hét csütörtök


A nép nagy része úgy viselkedett, mint a gyermek: hagyta magát elragadtatni a csodától, melyet Jézus végbevitt. A Belzebub-vád kitalálói viszont mintha a gyermekkor naiv lelkesedését túlhaladva, a felnőtt ember kritikus hozzáállásával közelítettek volna a dologhoz, és úgy próbálták volna azt megmagyarázni. Ezzel a hozzáállással azonban az a baj, hogy nélkülözte az objektivitást és az ésszerűséget, hiszen nem is magán az ördögűzés kétségbevonhatatlan tényén alapult, hanem egy előítéleten, melyhez aztán egy további rosszindulatú koncepciót gyártottak. Ismerős ez napjaink híradásaiból, melyekben nem ritka az elfogultság és tendenciózusság, ahol bizonyos tényeket csak ideológiailag megszűrve, kozmetikázva, ilyen-olyan csomagolásban tálalnak, s észrevétlenül manipulálják az emberek egész vonatkoztatási rendszerét.

Természetesen nem kell naivul minden „csodának” felülnünk. Fontos, hogy a csodát meg tudjuk különböztetni a szemfényvesztéstől, s ne új meg új jeleket hajhásszunk, hanem engedjük, hogy hozzánk és közénk is elérkezzék az Isten országa, amely a Jézusban vetett hit által érkezik el hozzánk. Hiszen Jézus nem csodatevő erejét akarta fitogtatni, nem lenyűgözni, elvarázsolni, elkábítani akarta hallgatóságát, hanem kinyilvánítani Isten országát, mely elérkezett és a démoni erőknél is hatalmasabb.

Úr Jézus Krisztus, adj nekünk figyelmes, gyermeki csodálkozásra képes szívet, mely érzékeny arra, ahogy minket is megérintesz Isten ujjával, a Szentlélekkel. Segíts kegyelmeddel, hogy engedjünk a Lélek szelíd, de ellenállhatatlan erejének, mely bennünk is meg tudja törni a sátán uralmát, és adj az ártatlan gyermeki csodálkozás után felnőtt józanságot, hogy hatalmadat megtapasztalva le tudjuk vonni a következtetést, mely arra ösztönöz, hogy nap mint nap egyre jobban elkötelezzük magunkat Melletted.
 


2018. március 7., szerda

Cherszoni Szentek



A cherszoni szent
 vértanúk

Bazil, Efrém, Kapiton, Jenő, Eteriosz, Elpidosz és Agatodor mindnyájan a város püspökei voltak, de különböző időkben. Mindnyájan sokat fáradtak azon, hogy a keresztény hit terjedjen Kherszonész városában. Szent Bazil isteni bölcsességű volt, Efrém dicsőséges. 300 körül hirdették a keresztény hitet. Bazilt a zsidók agyonkövezték. Efrém a Dunánál halt meg kard által. Ugyanez a sorsa lett Jenő, Elpidosz és Agatodor püspöknek is. A zsidók és a pogányok mindhármójukat megölték. Utánuk már Nagy Konstantin császár idején hirdette a hitet Cherszonban Eteriosz. A városban templomot épített és békében kormányozta szellemi nyáját. Konstantinápolyból hazatérőben, Aosza szigetén halt meg békében. Utódja lett a püspökségben Kapiton, a szentéletű pásztor. A pogányok jelet kívántak tőle a keresztény vallás igazolására. Ő főpapi ruhájában bement a megtüzesített kemencébe, és majd egy órát töltött el benne. Mivel sértetlen maradt, ez a csoda sok pogány megtérését eszközölte. Egy alkalommal Konstantinápolyba utazott. Visszatértében nagy tengeri viharba került, és a hajó a Dnyeszter partjaihoz sodródott. A vidék pogány lakosai mindenkit megkötöztek, aki a hajón volt, és a vízbe fullasztottak.


Claudio Hummes bíboros: Amazónia őserdőinek pusztulása súlyos és visszafordíthatatlan károkat okoz



Claudio Hummes bíboros: Amazónia őserdőinek pusztulása súlyos és visszafordíthatatlan károkat okoz


Amazónia őserdőinek pusztulása súlyos és valószínűleg visszafordíthatatlan károkat okoz a jövő nemzedékeinek – fogalmazott Claudio Hummes bíboros, nyugalmazott São Pauló-i érsek, a Pánamazóniai Egyházi Hálózat elnöke a SIR olasz katolikus hírügynökségnek adott, március 1-jén megjelent interjúban.


A Pánamazóniai Egyházi Hálózat (Red Eclesial PanAmazónica – REPAM) alapítóját és elnökét a 2019-es, Amazónia térségével foglalkozó rendkívüli püspöki szinódus kapcsán kérdezte a hírügynökség. Claudio Hummes kiemelte, milyen fontos gyakorlatba átültetni a Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájában foglaltakat.
Vészkiáltás ez a bíboros részéről, főleg azok után, hogy a brazil legfelsőbb bíróság a közelmúltban úgy határozott, minden állami védelmet visszavon, amely az amazóniai őserdőre vonatkozott. „A Laudato si’ kezdetű enciklika egy történelmi és rendkívüli dokumentum, profetikus és előremutató, nemcsak Amazónia, de az egész világ számára – fogalmazott Hummes bíboros. – Különösen ezekben az időkben, melyet súlyos, sürgető és globális klíma- és ökológiai válság jellemez. Amazónia ebből a szempontból egyetemes jelentőséggel bír, és pótolhatatlan értékeket képvisel, mint a Föld egyik tüdeje.”
A Pánamazóniai Egyházi Hálózat a maga „magna cartájának” tekinti ezt a nagyon fontos enciklikát. Annak érdekében, hogy megállítsák Amazónia és erőforrásainak növekvő kizsákmányolását, Hummes bíboros szerint elsősorban tájékoztatásra van szükség. A világ ugyanis nem kap átfogó információkat a klíma- és az ökológiai válság súlyosságáról. „A média, az oktatás, az egyházak, a civil szervezetek mind segíthetik a világ közvéleményének kedvező alakítását.”
A térség másik problémája a paphiány. Az Egyház jelenléte nélkülözhetetlen, ha valóban evangelizálni akarjuk az amazóniai népeket. A bíboros rámutatott, hogy „maguk az őslakosok hiányolják a papok jelenlétét. De olyan papokra van szükségük, akik az inkulturáció során adják át a keresztény üzenetet, hogy az Egyház valóban az őslakosok egyháza legyen.” Az Amazónia térségével foglalkozó rendkívüli püspöki szinódus ezzel a témával is foglalkozik majd.
Hummes bíboros álma, hogy megszülethessen és kifejlődhessen egy „őslakos egyház”, amelyet az inkulturáció jellemez, és amit őslakos lelkipásztorok vezetnek. „A helyi egyház hozzájárulása az egyetemes Egyház értékeihez olyan mértékben valósul meg, amennyire az amazóniai egyháznak valóban amazóniai arca alakul ki. Az egységben való különbözőség nélkülözhetetlen és értékes az egyetemes Egyház számára. Ennek érdekében a Pánamazóniai Egyházi Hálózat elkötelezetten munkálkodik a szinódus előkészítésén. Gyűléseket, tanulmányi napokat szervez és javaslatokat dolgoz ki.”