Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2019. április 11., csütörtök

Spalatói Szent Domniusz



Szent Domniusz
püspök és vértanú. 
 ~100.


Szent Péter tanítványa, tőle kapta a küldetést, hogy Dalmáciában Salona (Spalató) püspöke legyen. A keresztényüldözés során lefejezték.


A Római Kúriát szabályozó új apostoli konstitúcióról tárgyalt a pápa a bíborosi tanáccsal



A Római Kúriát szabályozó új apostoli konstitúcióról tárgyalt a pápa a bíborosi tanáccsal


Lezárult Ferenc pápa és a bíborosi tanács 29. értekezlete, amelyet április 8. és 10. között tartottak a Vatikánban. A Szentszék tájékoztatása szerint főként a Római Kúria reformját szabályozó új apostoli konstitúcióról tárgyaltak.


A dokumentum egyik fő célja, hogy megerősítse az Egyházban a szinodalitást, valamint növelje a nők jelenlétét a szentszéki szervezetek élén – Ferenc pápa erről tanácskozott bíborosi tanácsadó testületével. A megbeszéléseken jelen volt Óscar Andés Rodríguez Maradiaga, Reinhard Marx, Seán Patrick O’Malley, Giuseppe Bertello és Oswald Gracias bíboros, valamint Marco Mellino püspök, a tanács titkárhelyettese. A következő ülést június 25. és 27. között tartják – tájékoztatott Alessandro Gisotti, a Szentszék sajtóközpontjának megbízott igazgatója.
Az új apostoli konstitúció, mely a Római Kúriát hivatott megreformálni, a Praedicate evangelium – egyelőre ideiglenes – címet viseli. A bíborosi tanács jóváhagyta a szövegtervezetet, amelyet most elküldenek a nemzeti püspöki konferenciáknak, a keleti egyházak szinódusainak, a Római Kúria dikasztériumainak, a legfőbb szerzetesi elöljárók konferenciáinak és néhány pápai egyetemnek, hogy véleményezzék, és javaslataikkal segítsék a munkát.
A Római Kúriát az új apostoli konstitúció fényében egyre inkább át kell hatnia a missziós beállítottságnak. Meg kell erősíteni a szinodalitás folyamatát az Egyház minden szintjén. Növelni kell a nők jelenlétét a szentszéki szervezetek vezetői posztjain. Emellett ismételten elhangzott, hogy a bíborosi tanács feladata segíteni a Szentatyát a világegyház kormányzásában, ezért működése nem ér véget a konstitúció közzétételekor. Seán Patrick O’Malley bíboros beszámolt a pápának és a többi bíborosnak a kiskorúak védelmével foglalkozó pápai bizottság plenáris ülésének munkájáról. Köszönetet mondott a pápának a Vatikánban rendezett februári találkozóért, valamint a kiskorúak és kiszolgáltatott felnőttek érdekében hozott vatikáni rendelkezésekért. Mindezek megerősítik az Egyház elkötelezettségét a visszaélések minden formájának leküzdése iránt.


Nagyböjt 5. hét csütörtök



Nagyböjt 5. hét csütörtök


Jézus szava: igazság és élet. Aki következetesen kitart Isten szavának hallgatásában és megtartásában, az egyre mélyebben és világosabban felismeri az abban rejlő igazságot, megszabadul a bűntől és annak legsúlyosabb következményétől, a haláltól. Üdvösségünk horgonya Isten örök szava. A Zsidókhoz írt levél mondatával kezdjük a mai szentmisét.
Az én Atyám az, aki megdicsőít engem – mondja Jézus a mai evangéliumban. De vajon a mi életünk megdicsőíti-e Jézust? Vallásos életünk és elkötelezettségünk legfőbb célja a magunk üdvössége. Azért imádkozunk, azért bánjuk meg és ismerjük be bűneinket a szentgyónásban, hogy az üdvösségre jussunk. Az üdvösség és az örök élet kenyerét vesszük magunkhoz, amikor szentáldozáshoz járulunk. De emellett ne feledkezzünk el arról, hogy hitből fakadó cselekedeteink egyúttal az Atyát dicsőítik. Minden jócselekedetünk, amit a szegényeknek, a rászorulónak, az elesetteknek teszünk, Isten dicsőségéről tanúskodik. A mi dicsőítésünk nem teszi nagyobbá Istent, de valóban lelkünk üdvösségünkre szolgál.

Isten szövetséget kötött Ábrahámmal és a tőle származó néppel. Krisztusban új szövetséget kötött az egész emberiséggel. Bibliai szóhasználattal Ábrahám innen alulról való, Krisztus felülről, az Atyától jött hozzánk. Mint minden szövetség, a Krisztusban kötött új szövetség is szeretetet és hűséget feltételez.

 

2019. április 10., szerda

Antiochiai Szent Makáriusz



Szent Makáriusz
püspök és hitvalló.
 1012.


Antiochiai pap, majd püspök volt. A gyógyítás karizmáját kapta. Elzarándokolt a Szentföldre, ahol a mohamedánok fogságába esett, de a kínzásokból is csodálatosan kimenekült. Ezután nyugatra ment, Németországon keresztül Belgiumba. Gentben Szent Bakónius klastromában hunyt el.