Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2018. március 23., péntek

Arianói Szent Ottó



Szent Ottó
hitvalló. 
1120. 


Arianóban, a nápolyi királyságban volt remete.



San Marino régenskapitányait fogadta Ferenc pápa



 

San Marino régenskapitányait fogadta Ferenc pápa


Matteo Fiorinit és Enrico Carattonit, San Marino Köztársaság régenskapitányait fogadta március 23-án délelőtt Ferenc pápa. Az audienciát követően Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával találkoztak.


A szívélyes légkörben lezajlott megbeszéléseken a felek kölcsönösen elismerésüknek adtak hangot az építő jellegű kapcsolatok miatt, amelyek a Szentszék és San Marino között fennállnak. Kiemelték a közös elkötelezettséget a kétoldalú együttműködés megerősítésére. Rámutattak a helyi egyház pozitív hozzájárulására a társadalom életéhez, különösen is szociális és nevelési területen – olvasható a vatikáni audienciáról kiadott szentszéki közleményben.
* * *
San Marino a világ legkisebb országainak egyike, a harmadik legkisebb állam Európában: csak Monaco és a Vatikán kisebb nála. Államformája parlamentáris köztársaság, 1244-ben alkotott köztársasági alkotmánya az egyik legrégebbi az egész világon.
San Marino a legrégebbi ma is fennálló köztársaság, amelyet Kr. u. 301-ben alapított egy remete kőfaragó, Szent Marinus. A monda szerint Marinus Dalmáciából érkezett 301-ben, és hamarosan kolostort alapított a Titán-hegyen, hogy a Diocletianus római császár által üldözött keresztényeket befogadhassa. Írásos dokumentum csak 885-ben említi a kolostort és a körülötte kialakult települést, amelyet alapítójáról San Marinónak neveztek el.
A mai köztársaság parlamentjének elődje az 1000-ben létrehozott népgyűlés. 1988-ban lett az Európa Tanács tagja, az Egyesült Nemzetek Szervezetébe 1992-ben vették fel. Nem tagja az Európai Uniónak. Lakossága: 32 438 fő.



Nagyböjt 5. hét péntek



Nagyböjt 5. hét péntek


Fokozódó drámaiságnak vagyunk tanúi a János-evangélium olvasásakor, s közeledünk a tetőpont és a végkifejlet felé. Az ellentét Jézus és a farizeusok, írástudók között egyre éleződik, de még ezek a pillanatok is alkalmasak arra, hogy sokan higgyenek Jézusban. Hit, vagy pedig megkövezés – harmadik lehetőség gyakorlatilag nincs (a semlegesség hirdetői gyakran a harcos ellenfeleknél is veszélyesebbek).

Szó és tett kölcsönösen feltételezi egymást: Jézus tetteit nem lehet elválasztani a szavaktól, melyekkel az Atyával egyenlőnek mondotta magát, hiszen a csodák ennek hitelesítői, alátámasztói, kézzelfogható bizonyítékai. Ezért is mondja „Ha nem cselekszem Atyám tetteit, ne higgyetek nekem! De ha azokat cselekszem, és nekem nem akartok hinni, higgyetek a tetteknek!” Láttuk, hogyan fogadták Jézus ellenfelei a csodatetteket, amelyeket most nem vitatnak: amikor nem maradt más, azzal vádolták, hogy Belzebubnak, az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket. Ha a tetteket valóban a maguk értéke szerint ítélték volna meg, Jézus szavai sem botránkoztatnák meg őket.

Urunk Jézus, add kegyelmedet, hogy mindenkor a Te tanítványaidként és az Atya gyermekeiként nyilatkozzunk meg, s miközben Isten Fiának vallunk Téged, e hitvallásból tettek is szülessenek, mint ahogy Te magad is tettekkel igazoltad szavaidat. Segíts, hogy minden döntésünkkel Rólad tanúskodjunk, akkor is, amikor a leghétköznapibb helyzetekben, a jelentéktelennek tűnő dolgokban elutasítjuk a megalkuvást; akkor is, amikor egy újabb gyermek vállalásával ismételten igent mondunk az életre, vagy épp hívásodra a szűzi életformában kötelezzük el magunkat; és akkor is, amikor felemeljük szavunkat a társadalmi igazságtalanságok, a gazdagok önzése és a szegények kizsákmányolása miatt.



2018. március 22., csütörtök

Római Szent Lea



Szent Lea
özvegy. 
348. 


Szent Jeromos írja róla, hogy több lánya apáca lett, és dícséretes életet élt. 


 

A Szentatya augusztusban Írországba látogat a családok világtalálkozójára



A Szentatya augusztusban Írországba látogat a családok világtalálkozójára

Ferenc pápa március 21-én, a szerdai katekézis után a Szent Péter téren bejelentette, hogy augusztus 25–26-án Írországban részt vesz a családok világtalálkozóján.

„A családok következő világtalálkozójának alkalmából idén augusztus 25-én és 26-án szándékomban áll elmenni Dublinba. Köszönöm a politikai vezetőknek, a püspököknek, a dublini püspöknek és mindenkinek, aki részt vesz az utazás előkészítésében. Köszönöm!” – hangzott el a Szent Péter téren.
A bejelentést megelőzően Ferenc pápa üdvözölte a jelen lévő ír zarándokokat, akik bemutatták a Szentatyának az esemény hivatalos ikonját, amely a szent családot, Jairus lányának feltámasztását és a kánai menyegzőt ábrázolja. Két ír család – az Írországban élő Tobin család és a Bushell család, amely 2016-ban Rómába költözött – mutatta be a pápának az ikont, amelyet egy évvel ezelőtt Diarmuid Martin dublini érsek szentelt meg, és amely azóta zarándokúton van szerte Írországban, plébániáról plébániára vándorol. Ferenc pápa azt kívánta nekik és minden családtagjuknak, hogy a nagyböjt legyen a kegyelem és lelki megújulás ideje számukra, majd az Úr örömét és békéjét kívánva megáldotta őket.
„Az ír püspökök nevében örömmel üdvözöljük a mai hírt – áll az ír püspöki konferencia közleményében. – Mélyen megtisztelőnek érezzük, hogy Ferenc pápa országunkba látogat, hogy részt vegyen az Egyháznak ezen az egyetemes találkozóján, amely a hit és az öröm ünnepe, és hogy osztozzon azokban a kihívásokban, amelyekkel korunkban a családoknak szembe kell nézniük. Türelmetlenül várjuk Ferenc pápa látogatását, amely kétségtelenül alkalom lesz a lelki megújulásra a világiak, a szerzetesek és a papok számára is, ahogyan megerősítést jelent a keresztény családoknak.”