Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2017. március 17., péntek

Római Szent Elek



Szent Elek 
az Isten embere

Szent Elek Rómában született 360 körül gazdag és jámbor családban. Atyja Eutimián szenátor volt, anyja Aglaida. Jó nevelést kapott tőlük. Szülei kívánságára megnősült, de a házasságkötés napján titokban elhagyta szülei házát és Edesszába hajózott. Szomorú szülei mindenütt keresték fiúkat, aki Edesszában élt, szegényes ruhában 17 évig egy templom lépcsőjén. Szigorú életet élt, keveset táplálkozott, a kapott alamizsnát szétosztotta a szegény öregeknek. Vasárnaponként magához vette Krisztus Szent Titkait. A külső önmegtagadással egyesítette a bensőt: sokat imádkozott és elmélkedett. Testének külseje egészen megváltozott és leromlott. Kívánva elkerülni az emberi dicséreteket, Tarzusba hajózott, de a szelek hazájába vitték vissza. Szülei házánál a kapu mellett élt egy kis kunyhóban 20 évet úgy, hogy senki nem ismerte fel. Vezeklő szigorú életét ott is folytatta. Sokat szenvedett a szolgák kegyetlenkedéseitől. Mindennap láthatta feleségét, aki állandóan siratta őt. Istentől előre megtudva halála idejét, Elek leírta életét és békén adta vissza lelkét Istennek. Szerettei csak halála után ismerték fel egy nekik írt levélből. Szent teste egy hétig temetetlen maradt. Jó illatot árasztott és sok gyógyulás történt általa. Az Aventinuson levő Szent Bonifác templomában temették el 411. március 17-én.


Az eucharisztikus kongresszus előkészületeiről egyeztetett a Vatikánban Erdő Péter bíboros



Az eucharisztikus kongresszus előkészületeiről egyeztetett a Vatikánban Erdő Péter bíboros

Ferenc pápa hamarosan elfogadhatja a 2020-ban Magyarországon rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelmondatát, amelyre az egyházi világtalálkozó programja épül, széles digitális platformmal a fiatal hívők számára is – számolt be vatikáni látogatásáról Erdő Péter bíboros, prímás.

Erdő Péter március 17-én, pénteken az MTI-nek elmondta, hogy Piero Marini érsekkel, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Pápai Bizottsága elnökével és a bizottság tagjaival egyeztetett a három év múlva kezdődő magyarországi találkozó teológiai tartalmáról, programjáról, és bemutatták a magyarországi jelmondatot is.
Ezt csak azután hozzák nyilvánosságra, hogy Ferenc pápa elfogadja, ami Erdő Péter szerint néhány héten belül várható. A jelmondat összefoglalja a magyarországi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus központi témáját és misszióját.
Addig is megkezdődött a kongresszus előkészítő szakasza, mégpedig az úgynevezett „misszionáriusok” képzésével. Pünkösdhétfőn Máriaremetén adják át az első megbízóleveleket mintegy 190 személynek, akik ezt követően megkezdik munkájukat saját plébániáikon az eucharisztikus kongresszus misszionáriusaiként. A misszionáriusok feladata a hívők közösségének bevonása és felkészítése a találkozóra, és javaslatokat tehetnek a kongresszus lelkipásztori és liturgikus programjaira. A misszionáriusok készítik elő a missziós kereszt országjárását is. Erdő Péter elmondta, minden eucharisztikus kongresszus előtt van egy szimbolikus tárgy, amelyet körbevisznek az adott országban a püspöki székhelyeken és esetleg máshol is. A kereszt országjárását nemcsak egyházi, hanem helyi kulturális és szociális programok is kísérik majd.
A bíboros hozzátette, hogy a szokás szerint egy hétig tartó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust egy nemzetközi tudományos találkozó előzi majd meg, az ünnepségek sorozatát nyitómise indítja el, amelyen a tervek szerint gyerekek elsőáldoznak. Kiemelt esemény lesz az eucharisztikus körmenet, valamint a betegekkel és szegényekkel való találkozás, amelyen belül konkrét szociális akciókat is terveznek. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómisével fejeződik be.
A kongresszus azonban nem merül ki az egy hétig tartó programokban: közös imádság és felkészülés előzi meg a magyarországi templomokban, „a templomokból kilépő szeretet különböző akcióival”, és a kongresszus után is új szokások és tradíciók honosodhatnak meg – fogalmazott Erdő Péter.
A bíboros hangsúlyozta, hogy az egész világból várt résztvevők regisztrációja és a kongresszus internetes követése, közösségi megosztása céljából digitális platformmal készülnek elsősorban a fiatal hívők számára.
Magyarországon rendezik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A helyszínt Ferenc pápa jelölte ki a 2016-ban a Fülöp-szigeteki Cebuban tartott találkozón, amelynek teológiai szimpóziumán több mint 12 ezren vettek részt, a körmeneten másfél millióan, a zárószentmisén egymillióan voltak jelen. A magyarországi kongresszuson ennél is nagyobb részvétel várható, annál is inkább, mert a találkozó legutolsó kelet-közép-európai helyszíne a lengyelországi Wrocław volt 1997-ben.


Nagyböjti kalendárium 17.



Nagyböjti kalendárium – 2017. március 17.

Idei nagyböjti készületünkben XVI. Benedek pápa Deus caritas est [Isten a szeretet] kezdetű enciklikáját idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus feltámadásának ünnepére!

A szentek – gondoljunk csak Kalkuttai Teréz anyára – a felebarát iránti szeretet képességét mindig az eucharisztikus Úrral való találkozásból merítették, s megfordítva, ez a találkozás a maga realizmusát és mélységét éppen a felebarátnak tett szolgálatból nyerte. Isten- és felebaráti szeretet egymástól elválaszthatatlan: csak egy parancs a kettő. De mindkettő Isten bennünket megelőző szeretetéből fakad, aki előbb szeretett minket. Így ez a parancs már nem kívülről érkező, számunkra lehetetlenséget előíró „parancs”, hanem az ajándékozott szeretet belső megtapasztalása, melynek lényege szerint tovább kell adnia magát. A szeretet szeretet által növekszik. A szeretet „isteni”, mert Istentől jön és Istennel egyesít minket, ebben az egyesítő folyamatban olyan közösséggé, „mi”-vé alakít, mely legyőzi elkülönüléseinket és eggyé tesz, hogy a végén „Isten legyen minden mindenben” (vö. 1Kor 15,28).
(Deus caritas est, 18.)
Mindenható Istenünk, adj erőt, hogy a közelgő ünnepekre töredelmes bűnbánattal tisztítsuk meg lelkünket. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.


Nagyböjt 2. hete Péntek



Nagyböjt 2. hete Péntek
Ter 37,3-4.12-13.17-28; Mt 21,33-43.45-46
„A fiamat majd tiszteletben tartják”

Az Úr a mennyei Atyáról beszél, és az Ószövetség népéről. A próféta írásaiban több helyen is szerepel a zsidóság, mint Isten gondoskodó szeretetének elsődleges tárgya. A gondoskodását már szőlőtelepítő gazda munkásságához hasonlítja, aki a köves talajon serénykedik. A talajt megforgatja, kiszedi a nagyobb köveket, azokból kerítést épít, az értékes szőlőt pedig beleülteti. Gondozza, és egy-két év elteltével várja, hogy finom szőlőt teremjen. Óriási a csalódás: vadszőlő terem! A gazda erre lerombolja a kerítést, a vadak pedig lelegelik a szőlőt. Ebben a mai perikópában viszont arról beszél, hogy a jól termő szőlőnél is van veszedelem: a bérlők gonoszsága. Akik nem akarják megfizetni a bérleti díjat a gazdának. A bérleti díj helyett bántalmazzák, sőt meg is ölik azokat, akik a bért beszedni jönnek. Ekkor saját fiát küldi, hogy jobb belátásra bírja a gaz munkásokat, de gonoszul összebeszélnek, és őt is megölik, hogy örökségére rátehessék kezüket. A világ ma mindkét formát egyidejűleg gyakorolja: megrontja az Isten által jónak teremtett embert, hogy ne szeresse, és ne szolgálja Teremtőjét. A jogokat pedig olyanok sajátítják ki, akik elorozzák a termést. Isten mindezt nem fogja örökké tűrni. Jön a számonkérés, mindkét fajtát büntetni fogja, és új világot teremt, akik majd szeretik és szolgálják Őt.Van még mód a megtérésre. Éljünk a lehetőséggel.


2017. március 16., csütörtök

Ciprusi Szent Arisztobulosz



Szent Arisztobulosz 
apostol


Az apostol egyike volt a 72-nek. Ciprus szigetéről származott Barnabás apostollal együtt. Az Úr mennybemenetele után Szent Pál apostol társaként különféle helyeken hirdették az evangéliumot. Szent Pál említést tesz róla (Róm 16,10). Amikor Szent Pál több püspököt szentelt fel és elküldte őket az evangélium hirdetésére, Arisztobuloszt Brittaniába küldte. Ott sok hitetlent térítve Krisztus hitére, békében hunyt el.