Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2017. szeptember 7., csütörtök

Antiochiai Szent Evodia



Evodia apostol


Evodia egyike volt a 70 apostolnak. Nagy Antiochiának Szent Péter után ő volt az első püspöke és Isten igéjének nagy hirdetője. Az Istenhordozó Szent Ignác is említést tesz róla az antiochiaiakhoz írt levelében, kérve őket, hogy legyenek a főpásztornak jó fiai. Evodia írt az Istenszülő életéről, írt más lélekre hasznos olvasmányokat is. Ezek azonban abban a nehéz és üldözéssel is járó zavaros időkben elvesztek. Életét vértanúi halállal fejezte be. Egyesek szerint Antiochiában Vespesiánus uralkodása alatt. Mások szerint 66-ban szenvedett Néró üldözése alatt.


„Ne veszítsétek el az örömöt és a reményt” – Fiatalok köszöntötték Ferenc pápát Bogotában



„Ne veszítsétek el az örömöt és a reményt” – Fiatalok köszöntötték Ferenc pápát Bogotában

Énekkel és tánccal köszöntötték a kolumbiaiak Ferenc pápát, aki szeptember 6-án, helyi idő szerint délután négy órakor – magyar idő szerint este tizenegy óra után – érkezett meg a dél-amerikai ország fővárosába, Bogotába.

Ferenc pápa a vártnál korábban érkezett, bár az Irma hurrikán miatt az utolsó pillanatban módosított légi útvonalon haladt a gépe. A repülőtéren Juan Manuel Santos Calderón elnök és felesége, valamint Ettore Balestrero érsek, apostoli nuncius fogadta a pápát. Ezt követően gyermekek köszöntötték a Szentatyát: közülük az első egy Emmanuel nevű kisfiú volt, akinek édesanyját, Clara Rojas parlamenti képviselőt 2002-ben rabolta el a Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői (FARC) gerillaszervezet. Emmanuel édesanyja fogsága alatt született a kolumbiai vadonban; most a pápának a béke jelképeként egy fehér porcelángalambot ajándékozott.

A hivatalos köszöntések után Ferenc pápa betegek és fogyatékkal élők egy csoportját üdvözölte: legtöbbjük gyermek volt, azonban voltak köztük olyanok is, akik a polgárháború során szenvedtek maradandó egészségkárosodást.

Ezt követően Ferenc pápa szállására, a bogotái apostoli nunciatúrára vonult Rubén Salazar Gómez bíboros, Bogotá érseke, a kolumbiai püspöki konferencia elnöke kíséretében. Amerre haladt, hatalmas tömeg üdvözölte őt az út két oldalán, időnként teljesen megállítva a konvojt, átlépve a biztonsági kordonon.
A Szentszék diplomáciai képviseletén hívek egy csoportja köszöntötte a Szentatyát, akik hagyományos kolumbiai énekeket és táncokat adtak elő. Köztük voltak olyan gyermekek és fiatalok, akik korábban az utcán, a drogok fogságában éltek. Ajándékként egy tipikus kolumbiai ponchót adtak át a Szentatyának. Ferenc pápa arra buzdította őket, sose veszítsék el az örömöt és a reményt. „Senki ne tudjon becsapni benneteket és elrabolni a reményt tőletek” – biztatta őket.

Nagy érzelmek, öröm és remény – jellemezte Santos elnök a pápa megérkezésének eseményeit a nap végén kiadott sajtónyilatkozatában. A kolumbiai államfő kiemelte, hogy a pápalátogatás a béke építésének pillanata is.



Évközi 22. hét csütörtök



Évközi 22. hét csütörtök


Krisztusra hivatkozva üldözni másokat – különösen is Krisztus-hívőket – nem egyéb, mint Krisztus arcul csapása és az evangélium gyalázatos megcsúfolása. S ez nemcsak a kassai vértanúk, hanem a protestáns hitükben való kitartásuk miatt gályarabságra ítélt prédikátorok esetére is érvényes. Az Egyház valahányszor üldözött másokat, valahányszor erőszakos hitterjesztést folytatott, nem Krisztus missziós parancsát teljesítette, hanem a bűnös emberi természet logikáját követte. Jézus soha, semmiféle erőszakra nem adott felhatalmazást másokkal szemben, sőt, életével és halálával egyaránt a kereszt gyöngeségben megmutatkozó erejét állította példaként hívei elé.

A második üzenet, hogy a keresztény vértanúk vére másért kiált, mint Ábel vére: nem bosszúért és büntetésért, hanem bocsánatért és kiengesztelődésért. Aki inkább vállalja a halált, mint azt, hogy megtagadja Krisztusba vetett hitét, az megőrzi a hit sebezhetetlenségét, s egyben Krisztus irgalmas szeretetéről tanúskodik. Harmadszor a mai ünnep rákérdez a vértanúságra való készségünkre. Szent Kőrösi Márk így felelt az őt hittagadásra kényszeríteni próbáló kínzójának: „Tudja meg, vannak a római eklézsiában, kik gyönyörűségesnek tartják Istenért meghalni. Tudja meg, vannak az esztergomi káptalanban férfiak, akiknek szokásuk nagy dolgokat cselekedni s el is szenvedni.” Vajon miközben ma is keresztények halnak meg a hitükért és a Jézus iránti hűségükért, mi talán nélkülözhetjük a Krisztus melletti döntés radikalitását életünkben?

Urunk Jézus, add meg nekünk kegyelmesen, hogy állapotbeli kötelességeink becsületes teljesítésével, a hitünkhöz való állhatatos ragaszkodással és mindennapi keresztjeink vállalásával mi is készek legyünk részesedni üdvösségszerző áldozatodból. A szent kassai vértanúk közbenjárására kérünk, segíts, hogy a keresztedből egy-egy napra jutó szálkák elviseléséhez elnyerjük a Szentlélek éppen elégséges erejét, szeretetből felajánlva magunkat Neked és Általad a mennyei Atyának.
 


2017. szeptember 6., szerda

Jeruzsálemi Szent Dávid



Szent Dávid 
atya


Dávid atya először rabló volt és sok rosszat tett: még ölt is. Több mint 30 rablónak volt a vezére. Egy alkalommal, velük egy hegyen ülve, elgondolkozott istentelen életén, és megszállta az Istentől való félelem. Otthagyta mindnyájukat és egy kolostorba kérte felvételét, hogy bűneiért vezekeljen. Csak akkor vették fel, amikor az elöljárót megfenyegette. Szerzetesi életében csakhamar felülmúlta társait erényeivel. Cellájában ülve megjelent neki Gábor főangyal, és biztosította őt bűnbocsánatáról. Dávid kételkedett ebben, az angyal azzal büntette meg, hogy elvette tőle beszélőképességét. Csak akkor tudott beszélni, amikor imádkozott és dicsérte Istent. Az angyal eltávozása után hálát adott Istennek bűnei bocsánatáért. További életében Isten kegyelméből sok csoda történt általa. Beszélni azonban csak az imádság idején tudott. Így élt hosszú életet sokaknak épülésére. A VI. században adta vissza lelkét Urának.


Ferenc pápa útban Kolumbia felé: Venezuela fölött majd imádkozzunk az országért!



Ferenc pápa útban Kolumbia felé: Venezuela fölött majd imádkozzunk az országért!


Köszönti a fedélzeti újságírókat 

Ferenc pápa több mint fél napos repülőutat követően érkezik meg Bogotába, a hét órás időeltolódás miatt ottani helyi idő szerint szerdán délután fél ötkor, vagyis európai idő szerint szerdán éjjel fél tizenkettőkor. A hosszú repülőút kezdetén Greg Burke szentszéki szóvivő a pápával utazó újságírók nevében köszöntötte őt, majd a következő kérdést tette fel neki:
Greg Burke:
Szentatya, Isten hozta köztünk! Egyszer valaki azt kérdezte tőlem, hogy Ön tart-e sajtókonferenciát az odaút során is. Én erre akkor azt válaszoltam: Még nem. Nem hinném, hogy most változtatna ezen…
Ferenc pápa:
Nem, nem…
Greg Burke:
Nem, rendben van. De talán néhány köszöntő szó…
Ferenc pápa:
Jó napot és köszönöm a társaságotokat ezért a munkáért, amit csináltok, hogy elkísértek engem ezen az úton, ami egy kicsit különleges, mert az a célja, hogy segítse Kolumbiát előrehaladni a béke útján. Kérlek benneteket, hogy imádkozzatok ezért az utazás során! És köszönet mindazért, amit csináltok.
Még azt szeretném mondani, hogy majd átrepülünk Venezuela fölött. Tehát mondjunk egy imát Venezueláért, hogy lehessen párbeszédet folytatni ott és hogy az ország tartós biztonságra találjon, dialógus útján mindenkivel. Köszönet a munkátokért!