Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2018. október 12., péntek

Majumi Szent Kozma



Majumi Szent Kozma 
kánonköltő.


Damaszkuszi Szent János szülei fogadták magukhoz a Jeruzsálemből szárniazó árva gyermeket: Kozmát. Istenfélő és szegényeket szerető ifjú volt. Szent János szülei gyermekükkel együtt nevelték. Egy szintén Kozma nevű szerzeteshez adták mindkettőjüket nevelésre. Kozma, minden keresztény tudományt és bölcsességet elsajátított nevelőjénél. Amikor felnőtt korba ért, Szent Száva kolostorában szerzetes lett. Mivel abban az időben üldözést kezdtek a szentképek tisztelete ellen, Kozma buzdította Szent Jánost, hogy szálljanak szembe a téves tanítással. Kozma, az Egyház istentiszteleteinek ékességére sok tropárt és kánont szerkesztett, a feltámasztott Lázár, az Úr szenvedéseinek tiszteletére és az Úr néhány ünnepére. V. János jeruzsálemi pátriárka majumi püspökké tette, nem messze Jeruzsálemtől. Lelki nyájának jó pásztora volt és hosszú kort elérve békében halt meg 787 körül.


A szexuális erőszak áldozatainak ajánlják az idei Nobel-békedíjakat



A szexuális erőszak áldozatainak ajánlják az idei Nobel-békedíjakat

A szexuális erőszak áldozatainak ajánlották kitüntetésüket az idei Nobel-békedíjasok, Denis Mukwege kongói sebész-nőgyógyász és Nadia Murad iraki jazidi kurd emberi jogi aktivista – jelentették be október 5-én Oslóban.

A jelöltek a nemi erőszak mint háborús fegyver alkalmazása elleni küzdelmükért részesültek ebben az elismerésben – olvasható a bizottság indoklásában. Mukwege a Kongói Demokratikus Köztársaságban folyó harcok során megerőszakolt nők ápolásával foglalkozik az általa alapított kórházban. A jazidi vallású Murad az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai által megerőszakolt nők jogaiért küzd.
Murad a Reuters hírügynökséghez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: rendkívüli megtiszteltetést és meghatottságot érez a díjjal kapcsolatban. „Mint egykori áldozat, hálás vagyok ezért a lehetőségért, hogy felhívhatom a nemzetközi figyelmet a jazidik nehéz helyzetére, akik elképzelhetetlen bűncselekményeket szenvedtek el a Daesh (az Iszlám Állam rövidítése arab nyelven) által elkövetett népirtás óta, amely 2014-ben kezdődött – mondta. – Ajánlom ezt a díjat minden jazidinak, irakinak, kurdnak, minden kisebbségnek és a szexuális erőszak áldozatainak világszerte” – áll Murad közleményében.

Az Iszlám Állam őt is elrabolta 2014-ben Moszul elfoglalásakor, és szexrabszolgaként adták-vették. Tanúja volt sok más nő megerőszakolásának is. Hat fivérét és anyját meggyilkolták, mert nem voltak hajlandók áttérni az iszlám hitre. Végül egy szunnita muszlim család segítségével tudott megszökni a dzsihadisták fogságából. 2017-ben Az utolsó lány címmel megírta az általa átélt és látott szörnyűségeket.
Mukwege szintén a szexuális erőszak áldozatainak ajánlotta díját. „Ez azt bizonyítja, hogy már elismernek titeket. Ennek a díjnak nem lenne semmi értelme, ha nem ismerné el a nők harcát” – mondta a 63 éves kongói sebész-nőgyógyász. Mukwege a Kongói Demokratikus Köztársaságban folyó harcok során megerőszakolt nők ápolásával foglalkozik az általa alapított kórházban, Bukavu városban. Az orvos 1999 óta a szexuális erőszak több mint 85 ezer áldozatát fizikai kezelésben és pszichológiai támogatásban. „Éppen egy műtét közepén voltam, amikor az emberek üdvrivalgásban törtek ki körülöttem” – mondta a telefonban Mukwege a Nobel Alapítvány hivatalos honlapja szerint. „Nagyon megható volt” – tette hozzá. Mukwege közleményében elmondta továbbá: nagyon tiszteli Muradot bátorságáért és erejéért, megtisztelve érzi magát, hogy együtt említik vele, mint a Nobel-békedíj kitüntetettjét.
António Guterres ENSZ-főtitkár gratulált az idei Nobel-békedíjasoknak, akiket „az emberi méltóság védelmezőinek” nevezett. Guterres kiemelte Murad „erőteljes pártfogását”, amellyel – mint azt az ENSZ-főtitkár mondta – hozzájárult az ENSZ-vizsgálathoz, amelyet az Iszlám Állam tagjai által elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekkel kapcsolatosan folytat a világszervezet. Az ENSZ-főtitkár „az emberi jogok rettenthetetlen bajnokának” nevezte Mukwegét, aki ellen korábban merényletet is megkíséreltek.
A díjat adományozó bizottság a norvég parlament, a Storting által kinevezett öt tagból áll – döntését kizárólagos felelősséggel hozza meg, de kikérheti szakértők véleményét. A többi Nobel-díjtól eltérően a békedíjat nem Stockholmban, hanem Oslóban adják át, de mindegyiket december 10-én.

Évközi 27. hét péntek



Évközi 27. hét péntek


Az, hogy maga Isten sem ment meg attól egyeseket, hogy hét ördög költözzék beléjük, azt szolgálja, hogy ily módon végre észhez térjünk, s felismerjük, hogy az Istenhez vezető úton nem lehet megállni, azt gondolva, hogy már révbe értünk, itt az ideje megpihenni. Hiszen megváltásunk reménybeli, senkinek sincs a jövője egyszer s mindenkorra bebiztosítva. Ugyanakkor az is igaz, hogy aki egyszer már megszabadult a gonosz hatalmából és belekóstolt az istengyermeki szabadság tiszta ízébe, azt már jóval nehezebb újra rabságra vetni. Mária Magdolnából hét ördögöt űzött ki Jézus, mert Mária Magdolna hétszer erősebben kívánkozott a tisztaság után, mint az, akit csak egyetlen gonosz lélek tartott hatalmában. Olykor az Egyház is olyan, mint a bűnös asszony, melyet az Úr megszabadított a tisztátalan lélektől, erre azonban hét még gonoszabb lélek szállta meg. Rá is érvényes azonban, hogy Krisztus ettől a hét ördögtől is meg fogja szabadítani, és bűnös asszonyból az ő tisztaságos Menyasszonyává teszi.

Bizonyos értelemben tehát a „rosszabb sorsra” jutás előny, mert azt jelenti, hogy ebben az állapotban még erősebben remélünk a megváltó Krisztusban. Mint az alkoholbeteg, akinek a tisztává válás után egyetlen korty is a totális visszaesést jelenti, de onnantól még jobban meg akar szabadulni a függőségtől, és sokkal nagyobb erővel keresi a gyógyulást, mint annak előtte. Azután már egész életében tudatában lesz gyengeségének és betegségének, s éppen ez segít neki tisztának maradnia, ellenállva minden kísértésnek.

Urunk Jézus, könyörülj meg rajtunk, amikor úgy érezzük, minden erőfeszítésünk ellenére egyre rosszabbra fordul a sorsunk, s a helyzetünk egyre kilátástalanabbá válik. Segíts irgalmasan, hogy ilyenkor is kitartsunk az Irántad való bizalomban, s még hétszeres kötéllel megkötözve is vágyakozzunk a korábban már megízlelt istengyermeki szabadság után, mely azok osztályrésze, akik hűségesek a hit és a keresztség által kapott kegyelemhez.


2018. október 11., csütörtök

Tarzuszi Szent Zinaida



Szent Zinaida és Filonilla 
vértanúnők.


E két nő édestestvér volt. A ciliciai Tarzusból származtak, Szent Pál apostol rokonai voltak. Elhagyva anyjukat és lemondva vagyonukról, kitanulták az orvosi mesterséget, és igazán apostoli munkát végeztek. Demetriáda városába jöttek és egy barlangban szálltak meg. Zinaida minden lehetséges betegséget gyógyított, Filonilla pedig böjtölve és virrasztva sok csodát művelt. A pogányok, egy éjszaka titokban meglepték őket, és mindkettőjüket agyonkövezték. Hithirdetésük miatt, bár nem szenvedtek kínokat és békében haltak meg, mégis a vértanúk közé számítják.


Egy liftben a pápával – Kocsis Fülöp rendhagyó tudósítása a szinódusról



Egy liftben a pápával – Kocsis Fülöp rendhagyó tudósítása a szinódusról


Mi is illene jobban egy ifjúsági szinódushoz, mint egy Facebookon vezetett útinapló az eseményekről? A szinóduson részt vevő magyar főpásztorok egyike, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita a közösségi médiában számol be napról napra a szinóduson történtekről.


Október 3-án kezdődött a Vatikánban a püspöki szinódus tizenötödik rendes közgyűlése, amely „a hit, a fiatalok és a hivatástisztázás” hármas témaköréről tárgyal. Magyarországot Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, valamint Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita képviseli.

Kocsis Fülöp érsek Facebook-oldalán folyamatosan beszámol útjáról. Elárulta, hogy a Legszentebb Mária Leányka Intézetben (Istituto Maria Santissima Bambina) kapott szállást, ahonnan közvetlenül rá lehet látni a Szent Péter térre. „Pont a tér másik oldalán, velünk szemközt van az az ablak, ahonnan a pápa vasárnaponként az Úrangyalát szokta mondani, és áldást ad a téren imádkozókra – írta október 2-i bejegyzésében Kocsis Fülöp érsek. – Kérdeztem a nővért, aki nagyon kedvesen körbevezetett a házon, hogy ha innen átintegetünk, azt vajon látja-e Ferenc pápa. Csak nevetett. Ki tudja, lehet, hogy ők már megpróbálták? Megkaptuk a kis kék színű aktatáskánkat, amelyben már előre előkészítették a szükséges iratokat, az Instrumentum laboris nevű munkaszöveget, az előttünk álló négy hét teljes programját, a terem ülésrendjét, sőt, még a szavazógép használati utasítását is. Nagy örömömre teljesítették a kérésünket, és Feri atyával [Palánki Ferenc püspökkel – a szerk.] egymás mellett fogunk ülni. Minden elő van készítve… ha nem is a menyegzőre, de az előttünk álló szép nagy feladatra.”
„Szép gesztus volt, hogy belépésünkkor minden érkező vendéget személyesen fogadott a pápa – szól az október 3-i megnyitóról szóló beszámoló. – Babják metropolitától [Ján Babjak eperjesi érsek-metropolita – a szerk.]  a gombát kérte számon, ugyanis mindig azt szokott neki vinni ajándékba.”

Kocsis Fülöp érsek természetesen megemlékezik a szinódus könnyed pillanatairól is. „Október 4-e reggelén életem egyik legnagyobb baklövését követtem el. Onnan kezdem, hogy egy kis késéssel érkeztem a VI. Pál teremhöz. (...) Nagy meglepetésünkre ezen a reggelen is az ajtóban várt bennünket a Szentatya. S a késésem miatt mi voltunk az utolsók, utánunk már bezárták az ajtót. Tehát a pápával együtt indultunk föl a tanácskozás termébe. Baldisseri bíboros kísérte, és már nyitva volt a liftajtó, hogy fölvigye őket. Erre Ferenc pápa körbenézett, s azt mondta, mégse menjünk csak magunk, majd odaintett kettőnknek, hogy mi is szálljunk be a liftbe. Ott persze nem hagyhattam ki a tréfát, hogy milyen érdekes, ma éppen két névnapját ünneplő főpappal utazom a liftben. Erre ő is vette a lapot, és magyarul mondta a másik ünnepeltnek: »Ferenc! Isten éltessen!« (...) Már nyílt a liftajtó, amikor eszembe jutott, hogy csinálhattunk volna egy szelfit. Micsoda emlék lett volna, két névnapját ünneplő főpappal egy liftben!”