Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2018. március 4., vasárnap

Nagyböjt 3. vasárnap



Nagyböjt 3. vasárnap


Sok oktalanság és gyengeség van az Egyházban, amely sajnos nem Isten oktalansága és gyengesége, hanem a miénk, mert pontosan a kinyilatkoztatásnak ellenálló, istentelen világ értékrendjét és struktúráit építjük be az Egyházba és vallásos életünkbe, bűnös (ál)naivsággal azt feltételezve, hogy ha alkalmazkodunk a világhoz, akkor megnyerhetjük azt Krisztusnak. Az eredmény ezzel szemben egy mérhetetlenül gyenge, ízét, tartását és hitelét vesztett keresztény élet, s ha esetleg az alkalmazkodásnak köszönhetően valóban megnyerünk is egyeseket, nem a megfeszített Jézusnak nyerjük meg őket, hanem csupán magunknak.

Az Egyház legnagyobb kincse éppenséggel a magát kinyilatkoztató Isten „oktalansága” és „gyöngesége”, mely félreteszi a világi okságot, nem törődik a bűnbeesett emberiség megromlott közízlésével, és lemond az erődemonstrációról. A teremtő Isten nem úgy jött el közénk Jézus Krisztusban, mint egy a halhatatlan olümposzi istenek közül, hanem mindenestül vállalta a mi esendő, kiszolgáltatott földi életünket. Nem sikerekre, népszerűségre, minél nagyobb ismertségre és profitra törekedett, hanem magára vette szenvedéseinket és halálunkat. Utolsó órájában nem szállt le a keresztről, hogy elhallgattassa káromlóit, hanem Atyjához imádkozott, az ő irgalmát kérve mindazokért, akik halálra adták.

Úr Jézus Krisztus, Te soha nem bocsátottad áruba az Atya kincseit, nem kerested a hatalmasok kegyeit, és nem féltél magasra emelni a mércét. Mégis, Te tudsz csak igazán párbeszédet folytatni az emberrel, mert Te ismered látszólagos okosságunk mögötti oktalanságunkat, s részvéttel viseltetsz erőnek álcázott gyengeségünk iránt. Kérünk, add kegyelmedet, hogy legyen bátorságunk Isten „oktalanságát” és „gyöngeségét” választani, és kitartani mellette. Ne engedd, hogy vásárcsarnokká tegyük a templomot, hogy a modern világ piaci igényeihez igazítsuk a liturgiát, a hitvallást és a Te szent halálodból született szentségeket, hanem segíts, hogy ragaszkodjunk keresztedhez, mely által kinyilvánul számunkra Isten bölcsessége és ereje.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése