Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2010. június 2., szerda

Elsőáldozás Bátán 2010-ben












Szentháromság vasárnapján tartotta a Bátai Egyházközség a 2010. évi elsőáldozást.

A nyolc gyermeket Szabó Julianna hitoktató kántornő készítette fel az évek során a hittanórákon. A gyermekek felkészültségéről és a szentgyónásról Herendi János bátaszéki apátplébános a szekszárdi esperesi kerület vezetője gondoskodott. A Szent Vér Kegytemplom méltó feldíszítéséről Decsi Lászlóné sekrestyés gondoskodott a hívek segítségével. Az előző napon tartott főpróba az ünnepi szertartás zökkenő mentes lebonyolítását segítette.

Elérkezett tehát a vasárnap. Az elsőáldozáshoz járulok a plébánián gyülekeztek fehér ruhába öltözve. Az ünnepi szertartás asszisztenciája zászlókkal és kereszttel vezette be a gyermekeket a hívekkel és családtagokkal megtelt templomba.

Az elsőáldozókat a szertartás elején a náluk kisebb hittanos gyerekek köszöntötték.

Az első padsorban helyett foglaló gyermekek a szertartás énekeinek nagy részét bátran énekelték és felolvasott szövegeikkel tanúsították felkészültségüket. A szentmise olvasmányát Garai Zoltán bonyhádi végzős gimnazista olvasta fel. A szentleckét Muth József első ministráns ismertette meg a keresztény hívekkel. Az evangéliumot az apátplébános atya Herendi János tanította az egybegyűltekkel szentbeszédével. Ezt követően az elsőáldozók tanúságot tettek hitükről a közel kétszáz hívő előtt, majd könyörgéseikkel kérték a Mindenható Mennyei Atya közbenjárását a mai napra és egész életükre. Ezt követően a húsvéti gyertyáról megkapták Jézus Krisztus világosságát, hogy az örökké világítson kicsiny fejlődő lelkükben.

Az oltárszolgálatot ezen a vasárnapon Garai Lacika végezte.

A mai napon elsőként az elsőáldozók vették magukhoz Jézus Krisztus testét szemmel láthatóan csodálatos várakozással.

Az ünnepi szentmise végén egy csoportképre álltak össze a templom oltáránál, majd levetve az ünnepi ruhát a plébánián egy kis agapén vettek részt, amelynek sikeres lebonyolításában Kálaziné Imrő Rózsika segédkezett.

A Bátai Szent Vér Kegytemplom ministránsai nevében sok sikert kívánunk az elsőáldozóknak és a mind a fiúkat, mind a lányokat továbbra is várjuk a templomunkba és természetesen a ministránsok közé is.

Isten áldjon meg benneteket!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése