Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2015. április 4., szombat

Nagyszombat



Nagyszombat

Amíg Jézus teste a sírban pihen…

Emberi lelke isteni személyével alászállott a poklokra. Csodálatos öröm a pokol tornácán, mert megtörtént a megváltás, itt van a Győztes!
A világtörténelem minden jó embere (személy és lélek) jelen van előtte. Az első Ádám találkozik a Másodikkal, a vétkes, a mindent elrontó a mindent helyrehozóval, a mindenki atyja az Istenemberrel.
Ábel is, az első áldozat jelen van. A hit hősei: Noé, Ábrahám, Izsák, Jákob, Mózes, a próféták. Kitörő öröm: sorban mondják az egykori üzeneteiket a Messiásról. De jó, íme minden beteljesedett.
Dávid: „Íme az Úr, az én Fiam”, aki örökké a trónomon ül majd…
Keresztelő Szent János: nemde elmondtam nektek, én már a földön is rámutattam.
Szent József: tőle már sok részletet tudhattak születése és gyermekkora körülményeiről.
Jézus boldogan találkozik velük. Egyszerre megszépül a nagypéntek minden eseménye.
Aztán a vidáman ünneplőktől búcsút vesz Jézus. Át kell mennie a pokol büntető területére is. De visszamosolyog. Negyven nap múlva az égbe szállok, ti pedig diadalmenetben jöttök velem!
A „nagy szakadékon” átlibben az Úr. A sátánsereg, amelyik néhány órája ott villogott Jeruzsálemben, Kaifástól az utcaemberéig, ötleteket sugallt, Júdás fülébe sugdosott, egyre gonoszabb tettekre ösztönzött zsidót és pogányt, a főpap háza alatt főhadiszállást rendezett be (Emmerich Katalin látomásai), őrjöngő tömeggé tette az addig tisztes lakosokat, most némán vár: már rájöttek, hogy  Názáretit kár volt megöletni a keresztfán, mert az élet fáján győztes sátán a halál fáján elvesztette a csatát. Az engedetlenség bűnét eltörölte az Emberfia engedelmessége, ahogyan majd Pál fogja megfogalmazni. „Krisztus engedelmes volt a halálig, mégpedig a kereszthalálig, ezért Isten felmagasztalta Őt…”(Fil 2,8)
A fogalmazás még késik, de a hódolat bekövetkezik: térdel Jézus minden ősi ellensége.
A főördögöt megbilincselik. 1700 év múlva saját szemével láthatta ezt Emmerich Szent Katalin. De azt is, hogy a XX. sz.-ban szabadon engedik egy időre. Ez megtörtént. Reméljük, ez a mai húsvét újra visszarakja a bilincseit!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése