Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2016. október 14., péntek

Ferenc pápa Irgalmasság pénteki látogatása Róma egyik SOS gyermekfalujában



Ferenc pápa Irgalmasság pénteki látogatása Róma egyik SOS gyermekfalujában


Ferenc pápa a gyermekfaluban 

Ferenc pápa az “Irgalmasság péntekjei” meglepetés programja keretében október 14-én péntek délután váratlanul ellátogatott Róma egyik SOS falujába, ahol olyan családok élnek, amelyek a társadalmi szervezetek és bíróságok jelzésére fogadnak be személyes nehézségekkel vagy családi háttérproblémákkal küszködő gyermekeket.
Családi modell alapján, kisközösségben…
A kicsi SOS falu öt házból áll, amelyek mindegyikében legfeljebb hat kisfiút vagy kislányt fogadnak be 12 éves korig, egy „SOS Mama” felügyelete alatt. A falut úgy építették fel, hogy figyelemmel kísérhessék és segíthessék a gyermekek fejlődését, úgy kísérve személyi fejlődésüket, ahogy az egy családban történik. A gyerekek ugyanis éppúgy járnak iskolába, plébániai hitoktatásra és sportfoglalkozásokra, mint a többi családos társaik. Önkéntes és állandó jellegű szakemberek segítik a gyermekeket mentális fejlődésükben, hogy állandó emberi kapcsolatokat tudjanak teremteni és így érkezzenek el az önálló és független felnőttkorra. Az SOS gyermekfaluban néhány idősebb fiú és lány tovább marad a 12 éves kornál, hogy jelenlétükkel és példájukkal segítsék a kisebbeket.
Az osztrák orvostanhallgató, Hermann Gmainer alapítását követve
A római SOS gyermekfalu az Ausztriában 1949-ben alapított modell alapján született. Maria és Paolo, a római falu vezetői elmagyarázták a találkozás során Ferenc pápának az osztrák orvostanhallgató, Hermann Gmainer történetét, akit mélyen megrázott az a tapasztalata, hogy a háború után nagyon sok gyermek árván maradt és számukra nyitotta meg az első SOS gyermekfalut, mely aztán modellül szolgált a későbbiekben a meleg, családias befogadás számára. Ez a modell a személyes családi kapcsolatok révén elkerüli és kivédi az intézményes árvaházak hiányosságait.
Közös uzsonna és beszélgetés
A Róma nyugati peremvidékén, a Boccea kerületben fekvő SOS gyermekfalut tágas zöldövezet veszi körül, focipályával és játszótérrel ellátva. A gyermekek megmutatták Ferenc pápának a szobáikat, játékaikat, aki meghallgatva történeteiket, elbeszélgetett velük, de elfogadva a meghívásukat, velük együtt fogyasztotta el az uzsonnát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése