Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2018. május 27., vasárnap

Szentháromság vasárnap




Szentháromság vasárnap


Honnan tudjuk, hogy a mennyország nem egyéb, mint kölcsönös szeretet? Jézus Krisztus kinyilatkoztatásából, aki a mennyei életet mint Isten életében való részesedést mutatta be nekünk. Isten belső élete pedig a Szentháromság személyei közötti kölcsönös szeretet. A szeretet soha nem lehet teljes egyfajta önkinyilatkoztatás nélkül. Lehet jóakaró, jót cselekvő, elérhet akár hősies fokot is, sőt még az ellenségre is kiterjedhet, ám az ilyen szeretet legfeljebb tökéletes, de nem teljes szeretet. A teljességre jutott szeretet csak a kölcsönös szeretet. Az üdvözültek kölcsönösen szeretik egymást, és soha nem maradnak le egymás szeretetében, mert a mennyben már nem tartozik a szeretethez szenvedés, hanem csak tiszta öröm. Az ellenségszeretet célja sem lehet más, mint hogy előbb vagy utóbb viszonzott szeretetté alakuljon, különben az, akit ellenségként szeretünk, nem üdvözülhetne.

Hogy Isten Szentháromság, ez a kinyilatkoztatás teljessége. Isten benső életének feltárása, azért, hogy mi is részt vegyünk benne. Ugyanakkor az ember önmagát is csak akkor ismerheti meg igazán, ha tud Isten szentháromságos életéről, hiszen nemcsak az egy Isten, hanem a szentháromságos egy Isten képére teremtetett. Ezért bár értelmünkkel a Szentháromság misztériumát soha fel nem foghatjuk a maga teljességében, mégis könnyű elfogadnunk, mert a mi életünk mélyén is ugyanaz a vágy húzódik meg: szeretni és szeretve lenni, nem elszigetelten létezni, hanem kapcsolatokban, szeretetközösségben élni.

Dicsőítünk Téged, Atya, Fiú, Szentlélek, Szentháromság egy Isten, és hálát adunk nagy dicsőségedért, mely nem más, mint a Te belső életed boldogító misztériuma, az isteni személyek szeretetközössége. Most, miután megünnepeltük isteni fölségednek az üdvösségtörténetben végbevitt nagy tetteit: a megtestesülést, a megváltást és a Szentlélek kiáradását, arra kérünk, adj szívünkbe mélységes vágyakozást a Te benső életedben való részvétel iránt, és segíts, hogy a személyeid közt áramló és ránk, parányi és méltatlan teremtményekre is kiáradó szeretetet befogadjuk, s igyekezzünk viszonozni is úgy, hogy továbbadjuk testvéreinknek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése