Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2018. augusztus 5., vasárnap

Northumbriai Szent Oswald



Northumbriai Szent Oswald


Oszvald tiszteletéről élő adatunk már alig van. Személynévként is ritkán, inkább csak szerzeteseknél fordul elő, de a középkor végén sűrűn fölbukkan és szinte divatnévnek számít. Egykori népszerűségét a belőle alakult családneveink: Oszvald, Asbóth, Osváth, Azsolt, továbbá a dunántúli Ácsbold, Ácsbolt, a nógrádi Ozsvárt, a hevesi Ozsvárth, a jász Osskó, Ocskó is bizonyítja.* A szent neve már a Pray-kódex naptárában előfordul.
A VII. században élő Szent Oszvald király volt az angol szigeten. A kereszténység terjesztésén fáradozva, vértanúhalált halt. Életét teljesen átszövi a legenda, amelybe a pogány germán hitvilág több eleme is átkerült.* Tiszteletét német földön térítő skót bencések terjesztették. Kultusza Karinthiában, Stájerországban, Szlovéniában mély gyökeret vert,* innen jutott el hazánk nyugati részére is.
Oszvald volt a társpatrónusa az István erdélyi vajdától alapított keszthelyi franciskánus kolostornak (1397).* Oszvald-kegyhely van Felsőpulya (Oberpullendorf) határában,* Kupfalván (Kogel) XVIII. századi templomocska áll Oszvald és Flórián tiszteletére. Útmenti Oszvald-szobor (1643) látható Fertőrákoson. Ez nyilván jószágoltalmazó patronátusára emlékeztet.* Hamvasd (Aschau) falucskának is Oszvald a patrónusa.
Szent Oszvaldot hollóval szokták ábrázolni, mert legendájában szelíd holló is szerepel, amellyel gyűrűt küld messze országban élő pogány menyasszonyának. A holló a királylánytól visszajövet a gyűrűt elveszti, tengerbe ejti, egy hal azonban felhozza, és így a madár tovább viheti Oszvaldnak.
Fest Sándor szellemes megfejtési kísérletében* a Hunyadi-család címerállatát, a szájában gyűrűt tartó hollót, amelyhez az ismert eredetmonda fűződik, Szent Oszvald gyűrűs hollójának motívumával hozza kapcsolatba. Fest szerint lehetséges, hogy a hollócímer gyöngéd jelképe Hunyadi János királyi vérből, Zsigmond szerelmi regényéből való származásának. Szent Oszvald alakja és legendaköre virágzásának tetőpontján éppen a XV. században állott és a stájer Czilleiek révén válhatott Zsigmond előtt ismeretessé. Hivatkozik arra, hogy Zsigmond második felesége Czillei Borbála volt, és hogy Bonfini szerint éppen a Czilleiek terjesztették a Hunyadi-családnak Zsigmondtól való származását.
Nem tartozik ide, mégis megemlítjük, hogy Solymossy Sándor számos keleti változatra is utal, ami egyébként magát az eredeti Oszvald-legendakört is színezhette.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése