Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2013. január 2., szerda

Ternyák Csaba érsek újévi körlevele



Ternyák Csaba érsek újévi körlevele


Az alábbiakban közreadjuk Ternyák Csaba egri érsek újévi körlevelét, amelyet 2013. január 1-jén hangzott el az Egri Főegyházmegye templomaiban.
Kedves Testvérek!

1) Az év első napján Szűz Mária Istenanyaságát ünnepli egyházunk. Amikor XVI. Benedek pápa meghirdette a Hit Évét, az volt a célja, hogy az Istenbe vetett hit mélyebb legyen bennünk. Azért pedig, hogy ez a hit ne maradjon meg az általánosságok, vagy az elvi állásfoglalás szintjén, arra van szükség, hogy a zsinat tanítását és a Katolikus Egyház Katekizmusát egyre jobban megismerjük. A mai ünnepen a zsinat tanítása szerint a Boldogságos Szűz Máriát úgy tiszteljük, mint az Egyház egészen kiemelkedő és páratlan tagját, másrészt az Egyház hitének és szeretetének előképét és ragyogó példáját (vö. LG 53). A zsinat szerint ugyanis "Mária olyan benső helyet foglal el az üdvösség történetében, hogy a hit legfőbb titkait egyesíti és tükrözi magában; ezért dicsérete és tisztelete hatékonyan hívja Fiához, Fiának áldozatához és az Atya szeretetéhez a hívőket" (LG 65).
Idén az Újév első napján főleg azért mondunk köszönetet Istenünknek, hogy megkaptuk a hit ajándékát, és Máriához hasonlóan mi is a hit és az Istennek való engedelmesség útján járhatunk és ott követhetjük őt. Szent Pál párhuzamot vont Ádám és Krisztus között és azt írta a korintusiaknak, hogy amint az első ember által mindenki meghal, úgy Krisztusban mindenki életre is kel (vö. 1Kor 15,22). Az első keresztény századok egyházatyái folytatták a párhuzamot. Ők Máriát hasonlították össze Évával. A II. Vatikáni Zsinat Egyházról szóló dokumentuma így idézi az egyházatyákat: "Éva engedetlenségének csomóját kibontotta Mária engedelmessége; s amit a szűz Éva megkötözött hitetlenségével, azt Szűz Mária föloldotta a hitével; Évával összehasonlítva "az élők Anyjának" mondják Máriát és gyakran kijelentik: "Éva által jött a halál, Mária által az élet" (LG 56).

3) Az Újév első napja egyúttal a Béke Világnapja. A pápa minden évben üzenetben fordul a keresztény közösségekhez, a nemzetek vezetőihez és a világon élő minden jóakaratú emberhez. Az idei világnapra XVI. Benedek pápa a következő témát választotta: "Boldogok a békeszerzők".

Üzenetében a pápa emlékeztet arra, hogy "az a számos béke-kezdeményezés, amelyben bővelkedik a világ, arról tesz tanúságot, hogy az emberiségnek veleszületett hivatása a béke. A békevágy minden egyes emberben alapvető törekvés és bizonyos értelemben egybeesik azzal a vágyunkkal, hogy teljes, boldog és beteljesedett életet éljünk...

Mindez arra ösztönzött, hogy Jézus Krisztus ezen szavaiból merítsek a mostani üzenetemhez: „Boldogok a békeszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni” (Mt 5,9). A Szentatya tehát arra figyelmeztet bennünket, hogy a béke Isten ajándéka, azonban egyúttal az ember műve is. Különösen érvényes ez az emberi élet tiszteletére. A pápa üzenetében elítéli az olyan kétértelmű kifejezéseket, amelyek alapvető jogként állítják be az abortuszt és az eutanáziát, egyúttal pedig síkra száll a házasság természetjogi szemlélete mellett, amely egy férfi és egy nő kapcsolatát jelenti.

Fenyegetést jelent a békére, hogy "sajnos olyan országokban is, amelyek régi keresztény hagyományokra tekinthetnek vissza, egyre gyakoribbak a vallási türelmetlenséghez köthető események a keresztényekkel szemben és olyan személyekkel szemben is, akik vallásuk azonosító jegyeit viselik magukon".

4) A világban és sajnos olykor hazánkban is megmutatkozó vallási türelmetlenség és a megfélemlítés rafinált formái bennünket még inkább arra sarkallnak, hogy megerősödjünk hitünkben, és hogy arról okosan, nem hivalkodva, mégis félreérthetetlenül tanúságot tegyünk a világ előtt. Ezért a Hit Évében egyházmegyénkben április 20-án, szombaton megtartjuk a Katolikus Egyház Katekizmusa Napját, amelyre már most meghívom a paptestvéreket, a szerzeteseket, a hitoktatókat, a képviselő testületek küldötteit és mindazokat a híveinket, akik a katolikus hit tisztaságáért felelősséget éreznek. Ismeretes, hogy a Hit Éve megünneplésének hátterében két évforduló áll: ötven éve kezdődött a II. Vatikáni Zsinat és húsz évvel ezelőtt jelent meg a Katolikus Egyház Katekizmusa. Hitünknek ez a remek összefoglalása iránytűként szolgál mindenkinek, aki katolikus hitében elmélyedni és tájékozódni szeretne. Ezt a napot úgy akarjuk megrendezni, mint a hit nagy ünnepét. Előadások, tanúságtételek, liturgikus ünneplés és közös agapé is segítenek majd bennünket, hogy mindannyian újra, és egyre tudatosabban belépjünk a hit kapuján és megújítsuk életünket.

Ezúton kívánok a főegyházmegyénkben élő minden krisztushívőnek és minden jóakaratú embernek Istentől megáldott új esztendőt.

Eger, 2013. január 1.
Dr. Ternyák Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése