Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2014. június 5., csütörtök

SPELLÓI BOLDOG ANDRÁS



SPELLÓI BOLDOG ANDRÁS
 (kb. 1180-1254)


Az umbriai Spelloban született nemesi családból. Ifjú korában jó erkölcsű, kifogástalan életű volt. A papi hivatást választotta; egy ideig Spoleto környékén működött mint plébános. Amikor anyja és nővére meghaltak, Szent Ferenc vonzásának engedve szétosztotta vagyonát a szegények között s 44 éves korában belépett a Ferenc-rendbe. Maga Szent Ferenc öltöztette be, akivel baráti kapcsolatba jutott s az igehirdetésre vonatkozóan tőle hasznos tanácsokat kapott. Ott volt a szeráfi atya mellett halálakor is. Utána még nagyobb lelkesedéssel hirdette Isten igéjét. Működését csodák is kísérték, így pl. halottakat támasztott föl. Igen sok bűnös tért jó útra. Predicator maximus-nak, legnagyobb prédikátornak nevezték. 1232-39-ig, Kortónai Illés rendfőnöksége alatt azonban - más, Szent Ferenc eszméihez hű társával együtt nehéz éveket kellett megélnie. Illés a vele nem egyezőket, mint a rend egységének veszélyeztetőit üldözte. Így börtönbe zárta Speyeri Cézárt, aki pedig egykor barátja volt (pár hónap múlva a börtönben meg is halt), majd Andrást és több társát is, miután a rend ruhájától megfosztotta, börtönbe zárta. András csak Illés bukása, 1239 után szabadult. Még élt ekkor Szent Klára, aki Andrást megbízta a spellói „Dicsőség Völgye” klarisszáinak lelki vezetésével. András ennek szíves örömest megfelelt, sőt csodás módon forrást fakasztott a nővérek számára. Élete vége felé a Szent Ferenc által is kedvelt Carceri* remeteségben töltött hosszabb időt imában, szemlélődésben. A hagyomány úgy tudja, hogy itt az Úr Jézus egyszer kisded alakjában megjelent neki. Spellóban halt meg az általa alapított kolostorban jún. 3-án, valószínűleg 1254-ben. Tiszteletét XII. Kelemen pápa hagyta jóvá.
„Ezt vagy ilyen buzdítást tarthat minden testvérem az Úr áldásával az emberek között: Tartsatok bunbánatot, teremjétek a bűnbánat méltó gyümölcseit, mert hamar meghalunk... Boldogok, akik bűnbánatot tartva halnak meg, mert a mennyek országába jutnak. Jaj azoknak, akik bűnbánat nélkül halnak meg, mert az ördög fiai lesznek, kinek tetteit cselekszik, és az örök tűzre mennek.”
A meg nem erősített Regulából. (21. f.)

Imádság:
Istenünk, te Boldog Andrást naggyá tetted igéd hirdetésében és csodatételekkel kitűntetted. Közbenjárására segíts minket, hogy hivatásunkban hűségesen kitartsunk, és eljussunk a mennyei hazába. A mi Urunk Jézus Krisztus által.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése