Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2015. április 11., szombat

Bartholomaiosz pátriárka üzenete az ortodox húsvét alkalmából



Bartholomaiosz pátriárka üzenete az ortodox húsvét alkalmából


„A rosszat a jóval, sohasem a gonosszal győzhetjük le” – ez a lényege Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka üzenetének, amellyel az ortodox világhoz fordult. A Vatikáni Rádió hírét adjuk közre.


Az ortodox egyház egy hét eltéréssel, április 12-én vasárnap ünnepli húsvétot a Juliánusz-naptár szerint.
A pátriárka idén is a világon pusztító háborúk és konfliktusok felé fordul. „Míg örömmel ünnepeljük az Úr feltámadását, az életet és a reményt magunk körül, addig halljuk a halál fenyegetését is, amely azoktól származik, akik úgy gondolják, hogy az emberek közötti különbséget az ellenfél meggyilkolásával oldhatják meg. Ez mutatja legjobban gyengeségüket.”
„A másik halála, a másik elleni bosszú nem teszi jobbá a világot, és az emberek problémáit sem oldja meg. A problémákat valójában úgy oldhatjuk meg, ha elismerjük és tiszteljük a személy értékét és jogait. Ellenkező esetben a problémák éppen abból keletkeznek, hogy semmibe veszik a személyt és megsértik jogait, elsősorban a gyengékét, akiknek biztonságot kellene nyújtani. Az erősebbnek pedig igazságosnak kell lennie, hogy béke legyen” – fogalmaz az ortodox főpásztor.

„Krisztus feltámadt a halottak közül” – írja Bartholomaiosz pátriárka húsvét kapcsán. „Ezáltal megmutatta, hogy a halál nem győzhet és nem eredményezhet állandó változást a világban. A halállal teremtett helyzetek kétségbe vonhatók, mivel csak pillanatnyi jelenségek, nincsen gyökerük és életerejük. Ezzel szemben láthatatlanul mindig jelen van az, aki legyőzte a halált: Krisztus. Mi, akik Benne reménykedünk, hisszük, hogy minden embernek joga van az élethez.”



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése