Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2015. augusztus 18., kedd

BOLDOG NANCYI SEBESTYÉN



BOLDOG NANCYI SEBESTYÉN
 vértanú és társai 
(1794) 
 
A francia forradalomban 1794-ben több mint 800 papot és szerzetest hurcoltak Rochefort*-ba, mert nem voltak hajlandók letenni az eskűt a Papság Polgári Alkotmányára, mely a klérust el akarta szakítani Rómától. Borzalmas körülmények között tartották őket fogva; ócska hajókra zsúfolták őket össze, amilyeneken régen néger rabszolgákat szállítottak. A dél-amerikai Guayanaba akarták őket száműzni, de az Angliával fennálló viszony miatt nem vághattak neki az óceánnak. A foglyok kegyetlenségeknek és szörnyű megaláztatásoknak voltak kitéve. Ilyen körülmények között a hithez és a római egyházhoz való hűség hőseként nem egész egy év alatt 547-en haltak meg, köztük ferencesek, (kapucinusok 22-en). A vértanúk közül II. János Pál pápa 1995. okt. 1-én 64-et avatott boldoggá, köztük a következő kapucinusokat:
Nancy-i Sebestyén (szül. 1749-ben), kíváló szerzetes és lelkipásztor. A hajón halt meg aug. 10-én. Haldokolva szemét az ég felé emelve, térdenállva imádkozott, így halt meg békében.
Séesi Protáz (szül. 1747-ben), jeles igehirdető, volt tartományi titkár, egy kegyhely igazgatója. Aug. 23-án halt meg. Besanconi Jean-Louis* (szül. 1720-ban), kitűnő lelkipásztor, példás életű szerzetes. Máj. 19-én (vagy aug. 23-án) halt meg. Utóbbi kettőről olvassuk a ferences Martyrológiumban: A bíróság elott bátran megvallották hitüket. Ugyanazzal a hajóval vitték őket számkivetésbe, a hajón fejezték be életüket ugyanazon a napon, hogy hitvallásuk jutalmát együtt nyerjék el Krisztustól a mennyben.
Egy túlélő pap (Claudio Masson) tanúbizonyságából:
„A börtönőrök úgy tekintettek minket, mint a természet fölöslegeit, akik minden emberi jogot elveszítettek, akiket el lehet taposni, mint hitvány férgeket anélkül, hogy igazságtalanság történne. Isten megengedte ezt, hogy így növekedjék szenvedéseink jutalma, és még tökéletesebben hasonlítsunk isteni Fiához a szenvedésben.

Imádság:
Istenünk, te megadtad a boldog vértanúknak, Nancy-i Sebestyénnek és társainak a hűség és a megbocsátás kegyelmét a kínok között is. Közbenjárásukra add meg nekünk is az Egyházadhoz való hűséget és a készséget a testvéreinkkel való kiengesztelődést. A mi Urunk Jézus Krisztus által.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése