Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2016. január 20., szerda

„A szeretet előbb volt, mint a világ” – Ferenc pápa válaszol gyerekek leveleire



„A szeretet előbb volt, mint a világ” – Ferenc pápa válaszol gyerekek leveleire


Hamarosan megérkezik az olasz könyvesboltokba „A szeretet előbb volt, mint a világ” című kötet (angol eredeti címe: „Dear Pope Francis”, Loyola Press), amelyben a Szentatya válaszol a világ minden kontinensén élő gyermekektől érkezett levelekre.


„Mit csinált Isten, mielőtt megteremtette a világot?” „Szeretett.” — „Miért van az, hogy a szülők időnként veszekednek?” „Mert emberek.” Kérdések és egyszerű, közvetlen, előítélettől mentes válaszok. Ezek adtak ihletet az új könyv kiadásához, amelyet az amerikai Loyola Press jezsuita kiadó jelentet meg március 1-jén.
A kötetben Ferenc pápa válaszol a 6–13 éves gyermekek által feltett kérdésekre. A kiadó múlt év májusában nyújtotta be javaslatát a pápának, aki rögtön elfogadta azt. 259 levelet gyűjtöttek össze 26 országból, köztük Albániából, Kínából, Nigériából, a Fülöp-szigetekről és azokból az ideiglenes iskolákból, amelyek szíriai menekülteknek adnak otthont.
Az elmúlt hónapokban Antonio Spadaro SJ, a La Civiltà Cattolica olasz jezsuita folyóirat főszerkesztője többször találkozott Ferenc pápával a Szent Márta-házban, aki a találkozók során válaszolt a kérdésekre. Eközben mosolyogva megjegyezte: „Ezek nehéz kérdések.”
A könyvhöz végül harmincegy gyermek kérdéseit és rajzait választották ki. A kötetet közülük néhányan mutatják majd be a Szentatyának – a levelek teljes gyűjteményével együtt – február 22-én a Vatikánban, magántalálkozó keretében.
A szeretet előbb volt, mint a világ című kötet február 25-én kerül az olasz könyvesboltokba a Rizzoli kiadó gondozásában, és március 1-jén jelenik meg világszerte.
A Családok VIII. Világtalálkozóján, 2015 szeptemberében Philadelphiában Ferenc pápa idézett már ezekből a levelekből, és megemlítette, hogy milyen nehéz választ adni a kérdésekre. A gyermekek ugyanis a legjobb kérdezők a világon – jegyezte meg Antonio Spadaro a Vatikáni Rádióban.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése