Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2016. április 1., péntek

Interjú Mathew Valarkote SDB szerzetessel, a jemeni szalézi misszió felügyelőjével



Interjú Mathew Valarkote SDB szerzetessel, a jemeni szalézi misszió felügyelőjével


Mivel számos híresztelés kering a Jemenben elhurcolt Tom Uzhunnalil szalézi szerzetes sorsáról, az ANS szalézi hírügynökség ennek kapcsán megkérdezte Mathew Valarkote atyát, a bengalurui rendtartomány titkárát, akihez a jemeni szalézi misszió felügyelete tartozik.


– Van-e új információjuk Tom atya sorsáról?
– Paul Hinder püspök, Dél-Arábia apostoli vikáriusa szerint, aki számunkra az elsődleges információforrás, határozott jelek utalnak arra, hogy Tom Uzhunnalil atya, akit március 4-én raboltak el Jemenben, még mindig életben van, és nincs semmi okunk rá, hogy az ellenkezőjét feltételezzük.
– Az ön értesülései szerint mit tesznek Tom atya kiszabadításáért?
– Az indiai külügyminisztérium kapcsolatban van az ádeni hatóságokkal, amelyek közvetlenül foglalkoznak az üggyel. Szusma Szvarádzs indiai külügyminiszter szombaton a Twitteren azt írta, hogy a minisztérium megtesz mindent, hogy kiszabadítsák Uzhunnalil atyát. Megkaptuk annak a levélnek a másolatát is, amelyet március 22-én írt Shri Jose K. Mani parlamenti képviselőnek, és amelyben tájékoztatta őt, hogy mi mindent tesz a külügyminisztérium Tom atya szabadon bocsátása érdekében.
Paul Hinder püspök is kiemelt figyelemmel kíséri a helyzetet. Még mindig bizakodó, és a diplomáciai csatornákon keresztül mindent megtesz, ami csak lehetséges, Tom atya biztonságáért.
– Mi a bengalurui szalézi tartomány álláspontja a sok „ellenőrizetlen híreszteléssel” kapcsolatban, ami a közösségi médiában kering?
– Tisztában vagyunk azzal, hogy a közösségi média nem tartozik a felügyeletünk alá. Igyekeztünk megakadályozni az alaptalan, hamis értesülések elterjedését, és cáfolatokat tettünk közzé, de nagyon kevés sikerrel. Felhívásokat intéztünk a nyilvánossághoz, hogy tartózkodjanak az álhírek terjesztésétől, mivel azok veszélyeztetik a folyamatban lévő erőfeszítéseket, hogy megmentsük a túszul ejtett szerzetes életét. Ezekben a nehéz napokban bennünket mindig nagyon megráz, hogy minden alkalommal foglalkoznunk kell akár az országon belül, akár a külföldön napvilágra kerülő friss pletykákkal, híresztelésekkel.
– Hogy birkóznak meg Tom atya rokonai a helyzettel, várva a kiadatását?
– Folyamatosan kapcsolatban állunk Tom atya testvéreivel és közeli hozzátartozóival. Természetesen nagyon feszültek, és aggódnak, különösen ha olyan alaptalan szóbeszéddel, egymásnak ellentmondó híresztelésekkel találkoznak, amelyek jelenleg a közösségi és a hagyományos médiában keringenek. Megnyugtattuk őket, hogy semmilyen erőfeszítéstől nem riadunk vissza, hogy elérjük szabadon bocsátását.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése