Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2016. augusztus 29., hétfő

Évközi 22. hét hétfője



Évközi 22. hét hétfője


Heródes ugyan börtönbe vetette Keresztelő Jánost, a valóságban mégis épp ellenkező utat jártak be: Heródes egyre inkább megkötözötté vált, Keresztelő Szent János viszont fokozatosan egyre szabadabb lett. Heródest megkötözte buja szenvedélye, mely testvérétől elcsábított feleségéhez fűzte; megkötözte az a meghasonlottság, hogy bár tisztelte Keresztelő Jánost, szívesen hallgatta is őt, de azt az igazságot, mely rá vonatkozott, nem bírta tőle elviselni; megkötözte felelőtlen esküje, melyet Heródiás lányának tett, s melyet azután szomorúan bár, de teljesített; sőt megkötözte még az asztaltársaság véleménye is, melyre inkább volt tekintettel, mint jobb meggyőződésére és lelkiismeretének hangjára. A hatalom útja tehát számára nem a szabadság, hanem az egyre nagyobb megkötözöttség útja lett, míg a végén arcát és egyéniségét elveszítve szánalmas bábfigurává vált.

János útja ezzel szemben az egyre nagyobb szabadságra jutás útja volt, mert úgy tudott küldetéséhez hűséges maradni, hogy azt mindig Jézus Krisztushoz igazította, s szükség esetén kész volt az ő világosságánál a maga helyét, feladatát újraértelmezni. Ezért miközben a bilincsek között is megőrizte prófétai méltóságát és tekintélyét, mert nem tartották fogva az emberi szempontok és elvárások, éppen a börtönben, a rá váró vértanúság árnyékában vált szabaddá saját korábbi szerepétől és a végidőkről szóló prófétai víziójától is. Amikor tanítványaival üzent Jézusnak, hogy ő-e a Messiás, az Úr válaszát megértve felismerte, hogy valóban ő az, akinek az útját egyengette, ugyanakkor elfogadta, hogy Jézus nem pontosan olyan Messiás, mint amilyennek ő elképzelte.

Urunk Jézus, akiről Keresztelő János azt mondta: „Neki növekednie kell, nekem pedig kisebbednem”, add nekünk kegyelmesen, hogy életünkben mi is egyre nagyobb teret engedjünk Neked, s így fokozatosan a Te képmásodra formálódva eljussunk az igazi szabadságra és a mennyei békességre.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése