Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2016. október 30., vasárnap

Az Irgalmasság Szent Éve 333.



Szeretnénk Jézust látni. 
 
Zakeus története Lukács sajátja. Felfedezhető benne Isten irgalmassága, odafigyelő szeretete.
A történetben három szereplőt láthatunk, a tömeget, Zakeust és Jézust.
A tömeg követi Jézust. Szeretne újabb csodákat látni, szeretné Jézus szavait hallgatni. Ugyanakkor ez a tömeg arctalan és passzív. Csak befogadni akar, csak Jézus dicsőségében szeretne fürdeni. Jó ott lenni Jézus közelében, de hogy mennyire fogadja be az Ige magvait, mennyire fordul termővé, az már nagy kérdés. Milyen sokan vagyunk így. Bár ott vagyunk Jézus közelében, mégis elbújunk a tömegben, sodródunk az eseményekkel, de elveszítjük a tudatosságot, a belénk hullott magvetés terméketlen marad. 
Zakeus ki akar lépni a tömegből. Szeretné Jézust látni. Olyat tesz, ami szokatlan, ami nem illik a szerepéhez. Felmászik egy fügefára. Helyzete – vámos – nem teszi lehetővé, hogy a tömegen át furakodjon oda Jézushoz. Van bátorsága megtenni egy lépést, nem törődik azzal, mit szólnak hozzá. Majd örömmel fogadja Jézust házába. Ugyanakkor, ha itt megállt volna, akkor a találkozás egyszeri maradt volna. Jézus figyelme, közelsége további lépésekre indítja. Jóvátételt – kétszeresen – ígér, és a szegények támogatását. Megérinti szívét Jézus jelenléte, gyümölcsöt hoz benne a találkozás öröme. Merek-e kilépni a megszokottból? Hogyan lesz bennem termővé a hallgatott Ige? Mit teszek azért, hogy másokhoz is eljusson Jézus irgalmas szeretete?
Ha Jézusra figyelünk e szakaszban, azt látjuk, hogy észreveszi a lényegest, nem csupán az őt körülrajongó tömegre figyel. Észreveszi az apró gesztusokat, és megjutalmazza jelenlétével. Milyen sokszor nehéz nekem is meglátni az apró lépéseket, meghallani a halk hívó szót. A világ zajában különös érzék kell ahhoz, hogy az igazán lényegest meghalljam. Kérjük ehhez bátran Jézus segítségét!
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése