Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2018. május 13., vasárnap

Urunk mennybemenetele



Urunk mennybemenetele


Ha mernénk szívünk mélyére, bűneink gyökerénél is mélyebbre tekinteni, ahol Isten képmására alkotott teremtmény vagyunk, megláthatnánk az igazi reménység kopott, de mégis kivehető vázlatát, s a bűneink miatt eltorzult istenkép mögött felsejlene előttünk a tékozló fiát hazaváró Atya képe. Földi életünk tapasztalatai segíthetnek élővé tenni bensőnkben ezt a képet. Amíg el nem érjük az emberélet útjának felét, arra vágyakozunk, hogy otthonunk legyen, ahová mindig hazavárnak. Amikor pedig már van otthonunk, arra vágyunk, hogy mindig legyen, akit hazavárhatunk.

Ez utóbbi állapot hasonlít jobban a mennyországhoz, ahol az Atya vár minket Egyszülöttjével, aki a jobbján ül, és a Szentlélekkel, meg angyalaival és szentjeivel. Az emberélet útjának felén túl – ha nem akarunk torz és infantilis lények maradni, és vállaljuk azt a nagy változást, amit ez a korszak felkínál nekünk – szenvedéseink nagy része a tékozló fiú atyjának szenvedése lesz: a szülőé, aki mindig hazavárja gyermekét, akkor is, ha útjait nem ő irányítja többé. Nem tehet mást, mint vár rá feltételek és elvárások nélkül. És ez az ingyenes várakozás lesz gyermeke igazi otthona, járjon bármerre is a világban, akár nem is gondolva a szülői házra. Hasonlót átél az igazi lelkiatya és a hű barát is. A minket hazaváró mennyei Atyáról a mai nap kézzelfogható bizonyítékot is ad, amikor a fölséges Isten szent Fiát testestül-lelkestül dicsőségébe fogadja.

Mennybe ment Urunk, Jézus Krisztus, köszönjük Neked azt a tapasztalatot, melyre a mai ünnep ráirányítja a figyelmünket. Köszönjük, hogy mi magunk is várhatunk valakit, akit a lelkünk szeret, s ezáltal megsejthetjük, hogy mit is jelent, hogy bár Istenben nincs hiány és változás, mégis személyében isteni módon hazavár minket. Add, hogy lelkünkben megőrizzük a mennybemenetel megnyílt egének e fönséges üzenetét, s tágítsd ki szívünket, hogy mi is mennyei Atyád szeretetével várhassuk haza és fogadjuk be a ránk bízottakat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése