Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2018. június 6., szerda

Egy afrikai misszionárius nővér nemzetközi elismerésben részesült bátorságáért



Egy afrikai misszionárius nővér nemzetközi elismerésben részesült bátorságáért


„A fegyverek helyett füzeteket adjunk a gyerekek kezébe” – ezzel a mottóval végzi munkáját a Közép-afrikai Köztársaságban Elena Berini nővér, akit az Amerikai Egyesült Államokban a Bátor Nők Nemzetközi Díjával tüntettek ki.


Elena nővér idén március 21-én kilenc másik nővel együtt vehette át a minden évben a nőnapot követően kiosztott kitüntetést  Melania Trumptól.
A 74 éves Maria Elena Berini az olaszországi Sondrióból származik, a Thouret Szent Johanna Antida szűz által alapított Keresztény Szeretet Nővéreinek tagja. 1972 óta misszionárius Afrikában, 35 évet töltött Csádban, 11 éve a Közép-afrikai Köztársaságban él, ahol 2012 óta súlyos fegyveres konfliktusoktól szenved a lakosság. Egy 15 ezer lakosú északi kisvárosban, Bocarangában lakik öt nővértársával együtt. A környéken a lázadó csoportok időnként előjönnek a szavannáról, és megtámadják a környező településeket. A missziót már két támadás érte, először 2017 februárjában, majd szeptemberben.
A második alkalommal az egyik katona egyszer csak megállt, és felé fordult: „Megöllek!” – fenyegette. Ő így válaszolt: „Ölj meg, itt vagyok, nem félek.” A katona hátat fordított, és elment, becsapta maga után az ajtót. „Nem tudom, honnan jött belőlem ez a mondat, magamban az Úrhoz imádkoztam, ő hatott rám, és ezt teszi ma is a nehéz pillanatokban, amelyekből sajnos sok van” – mondta el. A fegyveres csoportok a területek 80 százalékát tartják az ellenőrzésük alatt. Faustin-Archange Touadéra kormánya a fővároson, Banguin kívül nem tudja érvényesíteni hatalmát, végtelen bizonytalanság uralkodik, az emberek félnek.
„Mint közösség szüntelenül arról tanúskodunk, hogy az együttélés lehetséges” – vallják a bocarangai missziós nővérek, akik a békés együttélésért dolgoznak egy olyan helyen, ahol a vallási és etnikai különbségeket eszközül használják ahhoz, hogy táplálják a konfliktusokat, amelyeknek a valódi célja az ország hatalmas természeti erőforrásainak megszerzése.
„Az iskola a fundamentalizmus, a másiktól való félelem ellenszere. A nevelés megnyitja az elméket az ismeretre, a kultúrára, a másság tiszteletére, a párbeszédre” – hangsúlyozza Elena nővér, aki társaival együtt 1300 gyermek számára működtet egy oktatási intézményt, az óvodától a felső tagozatig. Az iskolába minden etnikai csoportból és minden felekezetből járnak gyerekek, de a muszlimoknak a konfliktusok kitörésekor sajnos el kellett menekülniük, az anti-Balaka gerillaszervezet elűzte őket. Az iskolában „azt akarjuk megtanítani a hétköznapokban, hogy a tőlünk különböző ember nem ellenség. Hogy a vallás nem oszt meg minket, éppen ellenkezőleg, eszköz arra, hogy együtt kerüljünk közelebb Istenhez, mindenki a saját meggyőződése szerint.” Ebben a környezetben ez különösen nehéz, mert a fegyveres csoportok folyamatos gyűlöletkampányt folytatnak.
„Ez az ország mindig új és új meglepetésekkel szolgál. A közép-afrikai nép, bár hosszú ideje járja kálváriáját, képes mindig újrakezdeni. A szegények bámulatos képességgel rendelkeznek arra, hogy mindig újjászülessenek” – tapasztalta meg a nővér, aki éppen ennek a mártír népnek a nevében fogadta el a díjat az amerikai first lady kezéből. „Amikor az első e-mailt megkaptam, azt hittem, valaki viccel. Aztán felhívtak telefonon, és szóban is elmagyarázták, miről van szó. Méltatlannak éreztem magam. A világban nagyon sok bátor nő van, akik másokon segítenek, küzdenek a szegények jogaiért, szenvednek, és gyakran az életüket is adják. Miért éppen engem akartak kitüntetni? Végül a kongregációm képviseletében fogadtam el a kitüntetést, amely lehetővé tette, hogy a maga teljességében éljem meg a karizmánkat: »Szeretni Krisztust és a szegényeket Afrika földjén«. És az afrikai emberek képviseletében, akik a bátorság hiteles mesterei.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése