Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2018. június 3., vasárnap

Ferenc pápa beszéde az izomrostok degeneratív megbetegedése ellen küzdő olasz orvostársulathoz



Ferenc pápa beszéde az izomrostok degeneratív megbetegedése ellen küzdő olasz orvostársulathoz

Ezerötszáz orvos és ápoló – akik egy súlyos és öröklődő betegség ellen küzdenek a gyógyulásért és az érintett betegek emberhez méltó életéért – találkozott június 2-án Ferenc pápával, hogy bátorítást és erkölcsi útmutatást nyerjenek munkájukhoz.

Ferenc pápa szombaton délben a VI. Pál-teremben fogadta az izomrostok öröklődő és degeneratív megbetegedése ellen küzdő olasz orvosok egyesületének 1500 tagját. A Szentyatya szolgálatuk erkölcsi jellegére és a tanúságtevő krisztusi szeretetre hívta fel figyelmüket.
A pápa megköszönte szolgálatukat, mert az a betek számára reményt jelent, enyhíti a magányukat és segíti őket türelemmel szembesülni a betegségükkel. Jelenlétük baráti törődés az egészségügyi és társadalmi környezetben. Szolgálatuk konkrétan megnyilvánul a hétköznapi betegellátásban, a terápiában, a házi orvosi ellátásban. Mindezek emberi közelséget, testvéri párbeszédet és gyengédséget igényelnek a betegek felé. Sokat tehetnek sajátos szolgálatuk révén abban, hogy a fizikai rehabilitációt spirituális rehabilitációval kapcsolják össze, továbbá nemcsak a fizikai fájdalmat próbálják enyhíteni, hanem segítenek az elhagyatottság és elszigetelődés okozta lelki szenvedés feloldásában is.
A pápa kitért az izomrostok öröklődő és degeneratív megbetegedése ellen küzdő olasz orvosok egyesülete szolgálatának ingyenes jellegére, mely független az érdekektől és a pártideológiáktól. Ezt az ingyenességet szakmaisággal és folytonossággal párosítsák, legyenek diszkrétek a betegek ügyeiben. Mindez jelentősen hozzájárulhat a társadalom humanizálásához, figyelmesebbé téve azt az ember méltóságára. Ennek alapja az Istennek Jézus Krisztusban emberré váló szeretete.
A pápa felhívta az orvosi egyesület figyelmét azokra a példákra, melyeket olyan emberbarát szent papok testesítettek meg, mint Giuseppe Cottolengo, Luigi Guanella és Luigi Orione. Az ő szeretetszolgálatuk mély nyomot hagyott az olasz társadalomban. Végül arra emlékeztette őket, hogy a konkrét segítség mellett soha ne felejtsék azt, hogy ennél még fontosabb az a szív, amivel szolgálnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése