Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2019. április 3., szerda

Nagyböjt 4. hét szerda



Nagyböjt 4. hét szerda


A szabadulásra váró népnek ezt mondja az Úr: A kegyelem idején meghallgatlak, a szabadulás napján segítségedre leszek. Megőriztelek, és szövetséges néppé tettelek, hogy helyreállítsd az országot, és birtokodba vedd az elpusztított örökséget; hogy azt mondd a foglyoknak: 'Menjetek!', és a sötétségben levőknek: 'Jöjjetek a világosságra'"
A kegyelem ideje, a szabadulás napja, az elpusztított örökség birtokba vétele, a világosságra hívás alkalma lehet belső időszámításunkban április 2. 1927-ben Prohászka Ottokár, 1945-ben boldog Apor Vilmos mennyei születésnapja ez a dátum.

Prohászka Ottokár ezt írja: "Álljunk a nép közé; hiszen csodálatos és szinte érthetetlen, hogy ezt még most sem értik nagyon sokan. Kérdezzük magunktól, mint komoly munkások, mit akarunk ez istenverte, elzüllött nép közt tenni, mit kivívni; akarjuk-e a malasztos szót elevenen s melegen, tehát tettekben kifejezésre hozni? ... az egyház nem rokkant; jól van: akkor e jelenben is érvényesülnie kell." (Prohászka írásai 2. Nemzeti eszményeink 13. old. {Prohászka Kiadó Székesfehérvár}).

Azok egyike, akiket boldog Apor Vilmos a későbbi sértetlen családi élete, jövője számára megmentett, emlékeztetett bennünket a minap arra: Március 30. van, ez az a nap! A sokakat megmentő mártírium napjának folyománya árpilis 2, amely az áldozatos főpásztort a túlpartra ragadta.

Boldog Apor Vilmos maga írta profétikusan a Gyulai Katolikus Egyházi Tudósító 1. számában Bevezetőként 1921. márc. 21-én:  "A jó pásztornak, az Úr Jézus szándéka szerint, kötelessége életét adni juhaiért, életét, nemcsak oly értelemben, hogy meghalni is kész legyen nyájának üdvösségéért - mint ahogy ő maga tette legelsőnek - de úgy is, hogy egész életét, annak minden percét, egész valóját, minden tehetségét, minden erejét, minden gondolatát, érzelmét, minden leheletét, szívdobbanását hívei javának, a lelkek üdvének szentelje, hogy 'mindenkinek mindene' legyen, mint ahogy a nagy apostol sz. Pál mondja." (Apor Vilmos Gyulán, 82.old.)

Jó dobbantó lehet szívünkben ez a mai nap Nagypéntek és Húsvét felé.

Isten az embert nem szenvedésre, nem lemondásra, hanem boldogságra és életre teremtette. Örök, tökéletes boldogságra és életre, amit csak őbenne lehet megtalálni. Isten azonban kicsúszik az ember érzékei közül; ugyanakkor a földi dolgok minden oldalról körül veszik, és arra ösztönzik, hogy ezekben keresse boldogságát. Ezért kell szabályozni és megtagadni, fékezni kereső vágyainkat

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése