Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2014. május 27., kedd

Hitvallók királynéja, könyörögj érettünk!



Hitvallók királynéja, könyörögj érettünk!

Hitvallóknak nevezzük azokat a szent férfiakat, akik az Egyház történetében erkölcsi tökéletességükkel, fontos szerepükkel ékeskedtek, és nem voltak vértanúk. Civil vagy egyházi személyek földművestől királyig, püspökök, papok, szerzetesek. Olyan kiváló egyének, akik a hitüket megvallották szóval és tettel, és legalább egy erényt hősies fokban gyakoroltak földi életükben. Az életszentség hírében elhunyt hitvallókat kemény vizsgálásnak vetik alá, és ha legalább egy csodát művel a Gondviselés az ő közbenjárására, a kánoni eljárás után a pápa dönt boldoggá, majd újabb még tüzetesebb eljárás után a szentté avatásáról. Nekik is királynéjuk a Szűzanya, hiszen a Mária-tiszteletük közismert volt, a mennyországban pedig méltó hódolattal veszik Őt körül.

Szüzek királynéja, könyörögj érettünk!

A női szentek közül csak a szüzeket említi a litánia szövege, mint akiknek királynéja Mária. Ez abból a megfontolásból eredhet, hogy Mária is szűz volt, aki édesanya is egyben, de szűzen fogant, szűz maradt a szülésben és utána is egész életében. Az összes szent szűz között a legkiválóbb, legdicsőbb szűz: igazi szűz-királynő.

Minden szentek királynéja, könyörögj érettünk!

A litánia szerkesztője ezzel az invokációval a név szerint nem említetteket is megszólítja, őket is belekapcsolja Mária dicső udvartartásába.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése