Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2014. június 16., hétfő

SZENT FERENCES MÁRIA MISSZIÓS NOVÉR



Hét SZENT FERENCES MÁRIA MISSZIÓS NOVÉR 
vértanú 
(1900)


A Ferences Mária Missziós nővérek társulatát Szenvedésről nev. Mária anya alapította a 19. század utolsó évtizedeiben. Az alapító anya lelkülete sugárzott át a hét missziós nővérre, akik Kínában a boxerlázadás idején életüket áldozták Krisztusért 1900. júl. 9-én több ferences atyával és kínai kereszténnyel együtt. 1896-ban Torinoban missziós kiállítás volt, melyen részt vett a ferences Fogolla Ferenc kínai misszionárius (később püspök), aki püspöke nevében nővéreket kért a Mária Missziós nővérek közül. Az alapító anya magáévá tette a kérést s kiválasztott nővérei közül hetet, akik megfelelő előkészület után 1899. március elején indultak Marseillesből hajón a kínai misszióba. Május 4- én érkeztek meg Tajjuanfuba, a misszió székhelyére, ott átvették 200 árva gondozását. Grassi Gergely püspök atyai jósággal segítette őket. 1900 tavaszán hozzákezdtek egy nagyobb árvaház, zárda és kórház építéséhez. Működésük lelki erőforrását az Oltáriszentség előtti imádási órák nyújtották. Az üldözés kitörésekor Fogolla püspök többször is kérte a nővéreket, utazzanak vissza Európába, hogy majd később visszatérjenek. Ok azonban - Mária Hermina anya lelkesítésére - vállalták mindazt, amit ottmaradásuk magával hoz, még a vértanúságot is. Ez be is következett. Júl. 5-én Yü-Sien gyámkirály őket is börtönbe vetette, majd júl. 9-én a mandarin székhelye udvarában a rájuk úszított katonák és boxerek kegyetlenül legyilkolták őket. A fogságban szünet nélkül imádkoztak és bátorították egymást. Sírni is látták őket. Szemtanú vallomása szerint az árvák sorsát siratták s a maguk szüzességét féltették. A jövő veszélyeire vonatozóan egyre hajtogatták: Legyen meg Isten akarata. Amikor Európában az alapító anya értesült leányai vértanúságáról, így nyilatkozott: Ezek az én hét fájdalmam és hét örömem. Szerzete nagy dicsőségének tartotta a hét nővér vértanúságát, akiket II. János Pál 2000-ben szentté avatott.
A nővérek:
1. Jézusról nev. Mária Hermina anya (34 é), francia,
2. Békéről nev. Mária nővér (25 é), olasz,
3. Szt. Natáliáról nev. Mária (36 é), belga,
4. Mária Klára nővér, (28 é), olasz,
5. Szt. Jusztuszról nev. Mária nővér, (34 é), francia,
6. Mária Amandina nővér, (28 é), francia,,
7. Mária Adolfina nővér, (31 é), holland.
Marseillesben a búcsúzáskor mondotta Dupré atya:
„Mi teremti a missziós hivatást? Ehhez kettő kell: eszmény és a buzgóság lángja… Egy szép napon a Miatyánk e szavai: Jöjjön el a te országod, megihletnek egy lelket... Ez egész valóját átadja Krisztusnak, hogy országa terjesztésén dolgozzék... Kettős láng emészti: Krisztus szeretete és a lelkek iránti szeretet.”

Imádság:
Urunk, Istenünk, hallgass meg minket, amikor a hét ferences Mária missziós nővér vértanúságára emlékezve hozzád könyörgünk. Add, hogy az irántad való szeretet folytonosan növekedjék bennünk, és mindvégig állhatatosak maradjunk. A mi Urunk Jézus Krisztus által.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése