Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2014. július 31., csütörtök

Aleppóban rakéta rongált meg egy örmény katolikus templomot



Aleppóban rakéta rongált meg egy örmény katolikus templomot


Július 30-án, szerdán a felkelők által ellenőrzött Aleppó térségéből fellőtt rakéta egy örmény katolikus plébániát talált el, három örmény felnőtt, két nő és egy férfi halálát okozva. A Vatikáni Rádió adott hírt a támadásról.


A rakéta megrongálta a templomot körülvevő falat, a plébánia épületegyüttesének teraszát, továbbá a robbanás kitörte az ablaküvegeket, és kárt okozott az oltárban is, amelynek Mária-szobra az örmény népirtás egyik jelképes helyéről, Marash városából származik.

A Fides missziós hírügynökségnek adott nyilatkozatában az örmény katolikus templom papja, Joseph Bezouzou atya elmondta: „Este negyed hét felé járhatott az idő. Bent voltunk a templomban, éppen a napi szentmisét mutattuk be. Ha akkor ért volna minket a rakétatámadás, amikor a hívek a szertartás után kimennek a templomból, nagyon sokan életüket veszítették volna. Adjunk hálát az Úrnak.”

A plébánia a hétvégére összejövetelt szervezett a fiatalok részére, hogy egy kicsit enyhítsen az évek óta tartó elviselhetetlen feszültségen, de a támadás után lemondtak minden programot. „Nem lehet a fiatalokat újabb veszélyeknek kitenni” – mondta Joseph atya.

Vasárnap azonban a szentmise után olajfát ültetnek a rakéta becsapódásának helyszínén. A fa alatt feliratot helyeznek el arab nyelven, amelyen ez lesz olvasható: „Béke – az Isten szeretet.” „Ez az egyetlen válaszunk a bombákra és az erőszakra, amely évek óta arra törekszik, hogy elpusztítsa életünket” – fejezte be nyilatkozatát Aleppó örmény katolikus papja.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése