Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2014. július 27., vasárnap

Évközi 16. hét szombat



Meglátni, hogy láttassunk is. A láthatóvá tehető kegyelem, méltóság, nem kényszeredett erőlködés eredménye szerintem. Az személytelen, ám mégis személyhez köthető.
Amennyiben a megélése – meglátása – nem az emberi természet műve, hanem annak következménye. Amikor az ember felfogóképessége, megtapasztalása kiváltja a lelkének ingerét, mely visszahat az anyagi testre. Eluralkodva az ingereken, és az agy beavatkozásain is. Gondolok arra, hogy ilyenkor már nem a szegényes érzékszervein keresztül szerzett tapasztalatai, az agy tudásállománya határozza meg a személy szabadságának mozgásterét, hanem az azon felül álló intelligenciája. Melyet a Lélek képes befolyásolni, vezérelni. Így értem azt, hogy a személy a maga személyes akarata felett válik személytelenné, függetlenné tőle, magára véve a Legfőbb Személy személyiségének szándékát. Ebben az esetben a személy cselekvőképessége attól a szeretet kiáradása, hogy már a személyes érdek feletti érdeknek képes alárendelni magát. Vagyis, mit megélek, már látható kegyelemmé válik, hiszen már mások javára valóvá lesz.
Talán ebben lehet összefoglalni a nagyszülő kegyelmi állapotát, hogy képessé válik ennek az erőtérnek a biztonságát, és bizonyosságát nyújtani az unoka számára. Amiben nincs akaratlagosság, megfelelési kényszer, csupán megengedés arra, hogy az lehessen, aminek lennie kell, ami életteret kínál, nyújt, talán még teremt is a cseperedő és kibontakozó életek számára.
Akinek erre adatik áldás, megszentelődés, hát bizony, az mondható el valóban kincseiben gazdag életűnek. Magamtól erre nem tehetek szert. De alkalmasságot elsajátíthatok, ha Krisztus tanítását, az Atya kinyilatkoztatását törekszem élni, úgy, hogy a Szentlélek kegyelmeit használom fel, erőtlenségemet, képtelenségemet – nélküle – tudomásul veszem és elfogadom. Mennyei Atyám, a Te végtelen szeretetedre segíts rábízni magam! Ámen
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése