Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2014. szeptember 2., kedd

Laudáció Bánk atya fogadalomtételének ünnepén



Laudáció Bánk atya fogadalomtételének ünnepén

Amíg két lehetséges dolog közt választani lehet, az ember az Istentől kapott szabad akaratától vezérelve dönthet. A bűnbeesés óta az ember rosszra hajló természete miatt gyakran nem tud ellentmondani a kísértőnek, nem mindig választja a jobbik részt. A megszentelő kegyelem, a Szentlélek állandó jelenléte – a lelkiismeret – lehetővé teszi, hogy igyekezzünk a jót választani. Választani nagyon nehéz, kötelezettséget vállalni még nehezebb, de mind ezt egy életre szólóan elvállalni és megtartani csak Isten segítségével lehetséges. Bánk atya a jobbik részt vállalta és megéli Urunk ígéretét: Hűséges szolga, Menj be Urad örömébe.(Mt 25,21)

Ezt az ígéret megkapni nem könnyű. Nehéz és rögös utat kellett végigjárni a gyermekkori családi fészektől, a ferences kolostor formáló közösségétől, a szeminárium embert faragó közösségétől a háború borzalmaitól, a felszentelés magasztos ünnepétől, a papság mindennapjainak megélésétől a célba érésig: a kiteljesedett, megszentelt szerzetesi és papi élet megéléséig. Ehhez azonban meg kellett érteni Urunk, Jézus Krisztus áldozatának magasztosságát, meg kellett hallani Isten hívó szavát, érezni kellett Szűz Mária égi édesanyánk forró szeretetét, meg kellett élni és érteni rendalapító atyánk, Assisi Szent Ferenc akaratát, dönteni kellett, két lehetséges dolog közt. Választani kellett egy életre, és ki kell tartani a választásban egy életre. A döntésben az a nagyszerű és szépséges, hogy nem kell, mert önkéntes. Fenséges,mert teremtőnktől kapott szabad akaratból fakadó önátadás a Mindenhatónak. Bánk atya ebben a szellemiségben éli szentelése óta papságát, őrzi és adja társainak, híveinek az örökrészt: Válaszd a jobbik részt! Menj be Urad örömébe! Minden nap éli és jelenvalóvá teszi az oltárszolgálatban Krisztus Urunk keresztáldozatát,a testvéri szeretetszolgálatot a gyóntatószolgálatban. Örök derűje, végtelen nyugalma, kiegyensúlyozottsága, testvéri segítőkészsége, ferences szerzetesi hűsége méltó követőjévé teszi rendalapító atyánknak.

Választani nagyon nehéz, kötelezettséget vállalni még nehezebb, de mind ezt egy életre szólóan elvállalni és megtartani csak Isten segítségével lehetséges. Bánk atya a jobbik részt vállalta (Lk 10,41) és megéli Urunk ígéretét: Hűséges szolga, Menj be Urad örömébe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése