Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2015. december 7., hétfő

Ferenc pápa vasárnap meggyújtott Rómából az Assisiben felállított „bárka-betlehemes” fényeit



Ferenc pápa vasárnap meggyújtott Rómából az Assisiben felállított „bárka-betlehemes” fényeit


Videókapcsolatban Assisivel: ég a mécses - ANSA

Ádvent első vasárnapján, december 6-án Ferenc pápa Rómából videó-kapcsolat révén gyújtotta meg Assisiben, a Szent Ferenc bazilika altemploma előtti téren, a zarándokok udvarában elhelyezett karácsonyfa és betlehemi jászol  fényeit. A betlehemi jászlat ez alkalommal egy hét méteres bárkában alakították ki, melyet Lampedusa-ból szállítottak oda. A bárka a közelmúltban kilenc tunéziai hajótörött életét mentette meg és ily módon jelképe lett mindazon bárkáknak és hajóknak, melyek a kikötőkbe segítették a menekülteket, de egyúttal emlékeztet azokra a bárkákra és személyekre is, akik elsüllyedtek a tengerben.
December 6-án vasárnap Georg Gänswein érsek, a Pápai Ház prefektusa mutatott be szentmisét Assisiben az ottani Pápai Kápolnában, majd ezt követte a karácsonyfa és betlehemes megáldása és a fények meggyújtása, melyet Ferenc pápa a Vatikánból követett videó-kapcsolat révén. Amikor Ferenc pápa meggyújtotta a mécsest, melynek nyomán az Assisi jászol és karácsonyfa fényei is fellobbantak, a következő rögtönzött szavakkal fordult a tévén keresztül az assisi hívekhez, de főként a menekültek egy csoportjához és az Olasz Parti Őrség tagjaihoz:
Az összes menekültnek mondom Izajás próféta szavával: Emeljétek föl a fejeteket, az Úr közel van!
„Miközben ezt a bárkát nézem, melynek mélyén fellobban a láng, Jézusra gondolok, aki mindig velünk van, még a legnehezebb pillanatokban is. Hány testvérünk és nővérünk fulladt bele a tengerbe! Az Úrral vagyok itt most, aki azért jött, hogy reménységet adjon nekünk, hogy elmondja: Ő erősebb a halálnál, és nagyobb a gonoszságnál. Eljött és elmondja, hogy ő irgalmas. Ezen a Karácsonyon most arra hív bennünket, hogy nyissuk meg a szívünket az irgalomra és a megbocsátásra. De nem könnyű megbocsátani ezeket a tragédiákat. Szeretném megköszönni az olasz Parti Őrség tagjai szolgálatát, nagyon derék emberek. Szívből köszönöm nektek, mert ti vagytok annak a reménységnek az eszközei, melyet Jézus hozott el. Ti vagytok Jézus reménységének a magvetői. Köszönöm neked, Antonio és társaidnak, és mindazoknak, akik itt olasz földön befogadtatok (menekülteket). Dél-Olaszország a szolidaritás példája lett az egész világ számára. Azt kívánom mindenkinek, aki ez a jászlat szemléli, hogy elmondhassa Jézusnak: Én is segítettem, hogy a remény jele légy! Az összes menekültnek mondom Izajás próféta szavával: Emeljétek föl a fejeteket, az Úr közel van! És vele van az erő, a reménység. A szív talán szomorú, de a fő magasra tekint és az Úr reménységében bízik! Titeket mindnyájan, menekültek és a Parti Őrség tagjai, átölellek és szent Karácsonyt kívánok nektek, telve reménységgel és az Úr simogatásával”.
Ajándék a menekült szegény családoknak
Az áldás után osztották ki a környék legrászorulóbb családjai gyermekeinek azokat az ajándékokat, melyet az Olasz Államvasutak ajánlott fel számukra. A helyi karitász ez alkalomból sok szegény családot látott vendégül, közöttük 31 menekült családot, akik Afganisztánból, Kamerunból, Nigériából és Szíriából érkeztek olasz földre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése