Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2016. június 27., hétfő

Ferenc pápa ellátogatott Világosító Szent Gergely rabságának helyszínére



Ferenc pápa ellátogatott Világosító Szent Gergely rabságának helyszínére


Ferenc pápa június 26-án, vasárnap délelőtt Ecsmiadzinban részt vett a tíz órakor kezdődött isteni liturgián, majd ellátogatott a Kor Virap-i monostorba, az örménység legszentebb nemzeti kegyhelyére.


II. Garegin katholikosz, minden örmény pátriárkája vezette a szertartást, mely a jeruzsálemi ősegyház liturgiáját tekinti a forrásának. Az isteni liturgiát a Világosító Szent Gergely tiszteletére emelt anyaszékesegyház keleti falánál tartották, ahol egyébként a legfőbb ünnepeket tartják az év során.

Vasárnap kora délután Ferenc pápa a Kor Virap-i monostorba, az örménység legszentebb nemzeti kegyhelyére látogat el, amely nevét a mély veremről kapta, melybe Világosító Szent Gergelyt vetette az uralkodó, és amelyben tizennégy évet kellett töltenie.

Világosító Szent Gergely (257-331) Örményország apostola és első püspöke. A királyi családból származó Gergelynek fiatalon el kellett menekülni hazájából és a Római Birodalom területén, Cezáreában (Kaiszarea) tanult. Itt ismerkedett meg a kereszténységgel, itt szentelték diakónussá, később pedig az örmények püspökévé is. Visszatérve Örményországba, hozzákezdett a keresztény hit terjesztéséhez. Azonban mint a lázadó Anak herceg fia, nem kívánatos személy volt az örmény királyi udvarban, ahol Tiridatész király ráadásul keresztényellenes volt, ehhez hozzájárult még a keresztényüldöző Diocletianus császárral fenntartott jó kapcsolata is.

Az örmény király kiadta a császárnak a római birodalomból elmenekült keresztényeket, vagy éppen maga végeztette ki őket. Így aztán Szent Gergelyt is elfogták, a király színe elé vezették, ahol hittagadásra akarták kényszeríteni, de sikertelenül, mert Gergely nem tagadta meg a hitét. Ezért a király parancsára ezután egy mély verembe (örményül Kor Virap, innen a kolostor neve) vetették és súlyos kínzásokat szenvedett el. Tizennégy évet töltött a hat és fél méter mély kút fenekén, míg végül az időközben súlyosan megbetegedett Tiridatész király kérte a segítségét. Szent Gergely meggyógyította a királyt, aki aztán megtért, megkeresztelkedett, és a népét is keresztény hitre segítette a „Megvilágosító” segítségével. Szent Gergely térítéseit befejezve elvonult a pusztába, ott Isten előtt kedves életet élt, és 331-ben halt meg.

A börtön-kút fölé az V. században monostort emeltek, amely az örménység legszentebb helye. Az idős és beteg II. János Pál pápa 2001. szeptember 27-én, örményországi apostoli útja során felkereste Kor Virap monostorát.

A Kor Virap-i kegyhelyen Ferenc pápa és II. Garegin katholikosz először a monostor elöljárójával találkozott, majd gyertyát gyújtottak abban a szobában, amely Szent Gergely raboskodásának helyén található, és imádkoztak az amellett álló kápolnában. Ezután az Ararátra néző teraszról galambokat engedtek szabadon, az Ararát irányába, amely jelenleg Törökország területén fekszik.
A Szentatya Kor Viraptól a jereváni repülőtérre ment, ahonnan hazaindult Rómába a háromnapos örményországi apostoli út után.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése