Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2017. augusztus 20., vasárnap

Az Eucharisztia ünneplése 5.



Az Eucharisztia ünneplése 5.

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

Ahogyan már említettük, Szent Julianna úrnapi offíciumának legkorábbi tanúja a Holland Nemzeti Könyvtár NL-DHK 70.E.4 068r–96r oldalain található hatvan tétel. Az említett liturgikus kompendium a Limbourgban található Tongres-i Miasszonyunk-templomban volt használatban. A szöveg forrásaiban – noha egyszerű latinsággal írták – felfedezhetők és nyomon követhetők Liège-i Alger (1055–1131), Szentviktori Hugó (1096–1141), Gratianus (†1179), Canterburyi Szent Anzelm (1033–1109), Nogenti Guibert (1055–1124) és Jacques de Vitry (1180–1240) gondolatai.
Az offícium fejlődése második szakaszának tanúja a prágai Strahov-apátság MS D.E.I.7 jelzetű kódexe Sapientia aedificavit sibi kezdettel. Míg az első változat székesegyházi használatot tükröz, addig a második már sokkal inkább biblikus alapokon nyugvó szöveget tartalmaz, és monasztikus alkalmazásról tanúskodik. A harmadik változat Aquinói Szent Tamásnevéhez fűződik, aki a Sacerdos in aeternum kezdetű antifónával vezeti be az offíciumot. Később ez a változat vált hivatalosan elfogadottá. A szöveg alapos vizsgálata rámutat arra, hogy forrásaiban Aquinói Szent Tamás saját művei mellett Laoni Anzelm, Petrus Lombardus, Gratianus, Auxerre-i Vilmos, III. Ince, Szentviktori Hugó és kortársa, Szent Bonaventura műveit használta fel.
Miután a liège-i Robert püspök 1247-ben saját egyházmegyéjében elrendelte a Szentháromság ünnepének megtartását, hamarosan Németországban is terjedni kezdett az ünneplés, főleg Saint Cher-i Hugó bíboros, legátus (1252), valamint Petrus Capotius (1254) révén. Érdekességként megemlítjük, hogy a Transiturus bulla kiadását követően néhány németalföldi, francia, magyar, valamint az erdélyi egyházmegye kivételével az úrnapja nem vált elfogadott és bevett ünneppé. Ennyiben a magyarság és az erdélyi egyházmegye az elsők között kívánta méltóképpen ünnepelni Krisztus Urunk szentségi jelenlétét. Európai szinten változást az 1311–1312-es bécsi zsinat hozott V. Kelemen uralkodása idején.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése