Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2013. november 17., vasárnap

Évközi 32. hét szombat





Évközi 32. hét szombat




A szent liturgia Karácsony éjszakáján, az örök Ige megtestesülésére vonatkozóan olvastatja velünk ezt a költői szépségű, titokzatos szöveget, mely az eredeti szövegösszefüggés szerint egyértelműen Izrael Egyiptomból való szabadulásáról beszél. Isten nagy tettei mind mély csöndben, az éjszaka közepén mennek végbe, hiszen mindegyik teremtő aktus, a nem létezőnek a létezésbe való hívása. Ebben a mélységben történik Krisztus fogantatása és dicsőséges feltámadása, s ebben fog végbemenni a mi feltámadásunk és az utolsó ítélet is.

A mély csönd és az éjszaka emberségünkre vonatkozó kifejezések: az isteni világossághoz képest mi sötétségben vagyunk, s ebbe a kilátástalannak tűnő, sűrű sötétségbe hasít bele az isteni cselekvés villámfénye. A csöndet és ezt az éjszakát mindannyiunknak meg kell tapasztalnunk a földön: ez nem csupán a misztikusok által használt költői kép, hanem mélységes valóság, mely mindaddig tart, míg az utolsó napon fel nem virrad az új világ hajnala.

Ez a csönd azonban nem süket csönd, és az éjszaka nem vaksötét. A csöndben visszhangzik Isten kimondott Igéje, és szívünkig elérve válaszra vár. Az értelem fényénél pedig csodálhatjuk és kutathatjuk Isten hatalmas tetteit. Ezért az igazi hívő magatartás nem a fideizmus, az ugrás a teljes sötétbe, hanem az olyan hit, amely magában foglalja az értelem hódolatát is a minket mérhetetlenül felülmúló isteni misztérium előtt. Ezt a hitet fogja keresni Urunk a földön, amikor az utolsó napon visszatér. Ezt a bizalommal teli és tettekben megnyilatkozó hitet, amely mintegy ostromolja és megnyitja az eget, sietteti az Úr dicsőséges eljövetelét és sürgeti az ítéletet: az ember és a világegyetem történelmének lezárását, hogy Isten megalkothassa az új eget és az új földet.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése