Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2014. december 9., kedd

QUINTAVALLEI SZENT BERNÁT



QUINTAVALLEI BERNÁT
 (kb. 1180-1241) 

 
Szent Ferenc első társa. A Fioretti több fejezete ír róla. „Az alázatos szívű Bernát testvér... Szent János evangelista nyomán sasként szárnyalt az isteni bölcsesség fényéig, s éles elmével fejtegette a Szentírás mély értelmét. (l. f.) Mielott követője lett volna, többször is meghívta Szent Ferencet vendégségbe, s így bőséges alkalma volt meggyőződést szerezni életéről és erényeiről. (Cel. Vita I 10. f.) Assisi város egyik legelőkelőbb, leggazdagabb és legbölcsebb polgára volt. (Fior. 2. f.) Amikor Ferenc követoje lett, vagyonát pénzzé tette s az összeget nem rokonai, hanem a szegények között osztotta szét, ezzel például szolgált mindazoknak a testvéreknek, akik később csatlakoztak a rendalapítóhoz. Engedelmességét a szeráfi atya próbára tette. (Fior. 3) Amikor már III. Ince pápa jóváhagyta az elso Regulát (ennek szövege nem maradt fönn), akkor Szent Ferenc elküldte Bernát testvért Bolognába, hogy ott kolostort alapítson. A testvér a város főterén letelepedve oly türelemmel, vidáman viselte el az utcagyerekek csínytevéseit, molesztálásait, hogy ez feltűnt egy jogtudósnak, aki elolvasva a Regula szövegét, tüstént hajlandó volt a kolostor alapításában közreműködni. (Fior. 5. f.) Szent Ferenc halála előtt külön megáldotta „elsőszülött” testvérét. (6. f.) Ugyanez a fejezet arról ír, hogy a szeráfi atya halála után is becsülték, szerették Bernát testvért mint atyjukat a többi testvérek. Külön fejezet szól erényeiről (szegénysége, alázata, türelme, engedelmessége), és arról, hogy elnyerte Istentől a szemlélődés és az elragadtatások kegyelmét. Amikor közeledett halála, sokan keresték fel a rendtársak közül. Kérte, hogy szeressék egymást. Halálakor arca ragyogott és örvendező volt, ami csodálattal töltötte el a jelenlévőket. Csodákkal is tündökölt. (28. f.)
Egyik elragadtatás után mondta:
„Ó testvérek! Van-e oly előkelő nagyúr széles e földön, akinek ha egy gyönyörű, arannyal megrakott palotát ígérnek, készségesen el ne vinne egy trágyával teli zsákot, hogy megkapja az értékes kincset? - Erre az égi kincsre, mely az Istent szeretők jutalma, vágyott Bernát testvér.” (Fior. 28.)

Imádság:
Istenünk, te boldog emlékű Bernátot, Szent Ferenc első társát a szegény és alázatos Ferenc hű követőjévé tetted és csodákkal kitűntetted. Add, hogy példáján épülve mi is felbuzduljunk szent Fiad hűséges követésére. A mi Urunk Jézus Krisztus által.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése