Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2015. november 2., hétfő

BOLDOG LOTHARINGIAI MARGIT



BOLDOG LOTHARINGIAI MARGIT
 klarissza 
(1463-1521)


Apja után Vaudemont* Margitnak is nevezzük. Királyi családokkal volt rokonságban. Büszke volt rá, hogy ősei közt Árpádházi Szent Erzsébetet is tisztelheti. Lotharingiában nevelkedett 10 éves koráig, utána Provence tartomány Aix* városába került, ott részesült a rangjához illő műveltség megszerzésében. Szívesen olvasta a szentek életét is. Később visszatért Lotharingiába s 25 éves korában férjhez ment René d’Alencon herceghez. Három gyermeknek adott életet: Károlynak, Franciskának (a késobbi IV. Henrik király nagyanyjának) és Annának. Férje halála után, kiskorú fia helyett egy ideig ő intézte mint uralkadó a nagy kiterjedésű hercegség ügyeit. Anyagi ügyeit elrendezve hozzálátott kolostorok, templomok építéséhez, felújításához. Gondja volt az iskolákra, istenfélő tanítók kiképzésére. Mortagne-ban a kórházat megnagyobbíttatta s o maga is részt vett a betegápolásban. De törődött a munkásokkal, a leendő anyákkal. Tekintélyével támogatta az akkor újdonságnak számító császármetszéssel történő szülést, ezáltal sok anyának, gyermeknek mentette meg életét. Ekkor már a ferences III. rend tagja. Amikor fia, Károly átveszi a hercegség kormányzását, még inkább Mortagne-ban lakik s a szeretet gyakorlásának és az imádságnak szenteli idejét. Pár év múlva elhatározza, hogy belép a klarissza rendbe. Legyőzve hozzátartozói ellenzését, 1519. augusztusában Argentan*-ban felölti a klarissza ruhát, egy év múlva leteszi örökfogadalmát. Néhány hónap múlva megbetegszik s 1521. nov. 2-án a halottakért végzett zsolozsma közben fejezi be életét. XV. Benedek pápa 400 évvel később avatta boldoggá. A ferences III. rend és a klarissza rend egyaránt tiszteli.
Kempis Tamás a szentek példájáról:
„Például állította őket az Úristen minden jámbor életű ember elé; úgy volna rendjén, hogy az o példájuk jobban ösztökéljen a jóban való haladásra, mint sok lanyháé a lanyhaságra. Bárcsak ki ne aludna benned az erényekben való gyarapodás vágya: hisz annyi istenfélő ember szép példája áll előtted.” (Krisztus követése 1.18)

Imádság:
Istenünk, minden erény forrása, te Boldog Margit szolgálód élete különböző szakában világoskodó példát adtál nekünk, add, hogy az o közbenjárására hivatásunk kötelességeit hűségesen ellássuk és embertársainknak jó példát adjunk. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése