Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2016. augusztus 14., vasárnap

Évközi 20. vasárnap



Évközi 20. vasárnap


Nem gyalázat‑e, hogy annyi politikusról kiderül, hogy a köz java helyett egyéni vagy pártérdek vezeti, hogy miközben az általa képviselt közösség boldogulásáról beszél, valójában saját szűk családi és baráti köre, egy bizonyos érdekcsoport gazdasági-politikai befolyását erősíti? Minden ilyen esetben a bűn, illetve a bűnnel való paktálás burjánzása hálózza be az embert úgy, hogy már ő maga sem igazodik ki ebben a szövevényes indázásban, legfeljebb egyes vonalakat lát úgy-ahogy tisztán, de az egészet már nem tudja átlátni, józanul felmérni, megítélni. S ahogy fokról fokra megbénítja őt a bűn fojtogató mechanizmusa, úgy válik egyre jobban saját megalkuvásának áldozatává. Ez közösségi szinten is érvényes: az olyan egység, olyan szolidaritás, mely bűnre és a bűnben való cinkosságra alapul, nem lehet építő, nem lehet tartós. Bizonyos jeleit már látjuk, és prófétai előrelátással egyértelműen ki is jelenthetjük, hogy egy olyan Európának, melynek törvényei ellentétesek a Tízparancsolattal és Krisztus evangéliumával, hosszú távon nincs jövője, az az Európa biztos bukásra és gyalázatos pusztulásra van ítélve.

A hívőnek megvan az esélye a prófétai tisztánlátásra, de csak ha a szentségre törekszik, vagyis ha nem akar mást, mint egyedül Istent. Ha nem ijed meg attól, hogy a béke megbontójának, zavarkeltőnek vagy hazafiatlannak bélyegzik, ha sem csábítgatásra, sem fenyegetésre nem hajlandó mást mondani, mint ami a meggyőződése, amit meglátott és igazságként felismert. Innen érthető a mai Evangéliumban Jézusnak az a kijelentése, hogy ő nem békét hozott, hanem szakadást, amely behatolhat a családi szférába, a legbensőségesebb kapcsolatokba is. Ám ez a szakadás kell a gyógyuláshoz, mert a mindenáron való békesség a rothadás békéje, nem az életé. Ha egy családban, kisebb-nagyobb közösségben valaki az élet – akár csak egy megfogant magzat élete – mellett síkraszáll azokkal szemben, akik az ártatlan meggyilkolására készülnek, akkor ezt vállalnia kell a nyílt szakításig, a kitagadottság kockáztatásáig is.

Urunk, Jézus Krisztus, kérünk, hogy őrizz meg bennünket a hamis békére való törekvéstől, adj nekünk tisztánlátást, és Szentlelkeddel tégy képessé bennünket arra, hogy igazságodat szeretettel, de megalkuvástól mentesen képviseljük környezetünkben.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése