Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2017. április 21., péntek

Muszlimok és koptok örömmel várják Egyiptomba Ferenc pápát



Muszlimok és koptok örömmel várják Egyiptomba Ferenc pápát

Ferenc pápát a béke hírnökeként várják Egyiptomba, ahol kétnapos látogatása keretében az Al-Azhar szunnita egyetemen rendezett április 28-i békekonferencián is részt vesz.

„Ferenc pápa egyike a legnagyobb vezetőknek, akik képesek elvezetni a világot a béke és a biztonság felé. Ezért döntöttünk úgy, hogy újra fölvesszük a párbeszéd fonalát, mivel mérsékeltnek és a béke emberének tartjuk, melyek egyben a mi célkitűzéseink is. Elhatároztuk tehát, hogy együttműködünk vele, és reméljük, hogy a konferencia fényt hoz ebbe a szomorú időszakba, amelyet ma élünk az immár világszerte lecsapó terrortámadások közepette” – nyilatkozta a Sir olasz katolikus hírügynökségnek Abdel Rahman Moussa nagykövet, az Al-Azhar nagyimámjának külügyi tanácsosa.
A szentatya jövő pénteken és szombaton, vagyis április 28–29-én Egyiptomba utazik, ahol a helyi katolikus püspökökkel és II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárkával is találkozik.
A kopt pátriárka is a béke és az igazság valódi tanúságtevőjének tartja Ferenc pápát. „Bárhová is megy, elviszi a legkiszolgáltatottabb és legtöbbet szenvedő emberek hangját. Bárhol is legyen, béke van. Ezért örülünk ennek a látogatásnak” – mondta a kopt vezető, aki emlékeztetett a pápa meghatározására, miszerint a keresztényeket összeköti a „vér ökumenizmusa”. Az Úr vértanúi mindenütt ott vannak. Megerősítik a kereszténységet mindenütt, ahol elterjedt, és erősebbé teszik a hitet. Vérük tartja meg az Egyházat az idők folyamán, és erősíti meg a nehézségekben.
II. Tavadrosz kiemelte, hogy sajátos kötelék fűzi a pápához, amelyet jól jelképez a május 10-i közös imádság a katolikusok és kopt ortodoxok közötti testvéri szeretet ünnepén. Ezt a dátumot közösen határozta meg a két keresztény vezető III. Senuda kopt ortodox pátriárka vatikáni látogatásakor, amikor 1973. május 10-én találkozott VI. Pál pápával. Ezt a kapcsolatot erősítette meg Ferenc pápa levele, melyet Tavadrosz pátriárkának küldött húsvét alkalmából. Ebben így ír: „A sötétség, a kudarc és a bűn legyőzhető, és egy új út kezdete lehet. A keresztény egyházak vállaljanak egyre mélyebb szolidaritást az evangélium hirdetésében, azokat szolgálva, akik a leginkább rászorulnak.”
Az Al-Azhar békekonferenciájára több mint kétszáz résztvevőt hívtak meg a világ minden tájáról. A szunnita egyetem vezetői mellett jelen lesznek a főbb közel-keleti egyházak képviselői, akik valamennyien szeretnék elmélyíteni a párbeszédet.
Az a feladatunk, hogy együtt dolgozzunk, és partnerek legyünk a béke keresésében – nyilatkozta Abdel Rahman Moussa. A jelenlegi feszült helyzettel kapcsolatban – utalva a legutóbbi, virágvasárnap történt egyiptomi merényletekre – leszögezte: a terrorizmusnak nincs vallása, nincs hazája, és egyetlen vallás sem engedheti meg, hogy embereket öljenek. A terrorizmus nem válogat muzulmánok és nem muzulmánok között, hanem terrorizálni akarja az embereket, és bizonytalan légkört akar teremteni. A nagyimám tanácsosa bejelentette, hogy a békekonferencia végén zárónyilatkozatot tesznek közzé, amely békefelhívás lesz az egész világon a terrorizmus megfékezésére.

A pápa kairói látogatása idején a nagyimám meghívására jelen lesz Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka is. Részt vesz a békekonferencián, jelezve, hogy az ökumenikus és a vallásközi párbeszéd határozottan halad előre a maga útján – írja a L’Osservatore Romano vatikáni napilap.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése