Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2017. május 31., szerda

Az albán egyház helyzetéről nyilatkozott a helyi püspöki konferencia elnöke



Az albán egyház helyzetéről nyilatkozott a helyi püspöki konferencia elnöke

Az albániai püspökök e héten zajló ad limina látogatása kapcsán a Vatikáni Rádió szerkesztője, David Dzsudzsaj készített interjút Angelo Massafra shkodrai érsekkel, az ország püspöki konferenciájának olasz származású elnökével.

Angelo Massafra érsek elmondta: „Kegyelmi idő ez a látogatás egyházunk számára. A szentatyával és a különféle vatikáni hivatalokkal való találkozás alkalom arra, hogy megerősítsük a kapcsolatot az anyaegyházzal, másfelől az igazolás és szembesülés pillanata is, mely nagyon szükséges a hívő közösség további építéséhez.”
Az albán egyház megismerte az üldöztetés szenvedéseit, de mára feltámadt, és nagyon szép tapasztalatok mutatják növekedését – fogalmazott a főpásztor. Hozzátette: nagyon sok a tennivalójuk, mint világszerte minden keresztény közösségnek. Legnagyobb nehézségük az inkulturációhoz kapcsolódik, szoros összefüggésben az albán társadalom valós helyzetével és a különféle vallások egymás közti kapcsolatával. Nagy kihívást jelent a hivatásgondozás, mert nagyon hiányzik főként a helyi albán papság.
A kérdésre, hogyan illeszkedik az albán katolikus egyház a társadalomba, és melyek a jelenlegi legfőbb társadalmi kérdések, az albániai püspöki konferencia elnöke kifejtette: „Szívünkön viseljük a társadalom gondjait, és gyakran más felekezetekkel együtt sok reményteli kezdeményezés előmozdítói vagyunk, melyek nem a politikai döntéseket érintik, hanem a közjót szolgálják.” Noha erősödik és gyarapodik a nemzet, a gazdasági válság és a munkanélküliség Albániát is sújtja, és sok család arra kényszerült, hogy elhagyja az országot. Nehézségeket okoznak a társadalmi igazságtalanság, a korrupció, a gazdasági élet és az egészségügy problémái, továbbá a munkavállalók jogilag rendezetlen helyzete.
„Mivel tud hozzájárulni az Egyház a társadalom építéséhez?” – kérdezte a Vatikáni Rádió szerkesztője, David Dzsudzsaj. „A karitatív szempont az Egyház legfőbb jellemzője a kommunista rezsim bukása óta” – fejtette ki Angelo Massafra. Hozzátette: konkrét segítségnyújtással igyekeznek előmozdítani az egészségügy és az oktatás helyzetének javítását; a katolikus iskolák helyzete pedig különösen fontos számukra, jóllehet sok anyagi, politikai és jogi probléma is adódik e területen. A legfőbb nehézséget a paphiány és az anyagi bázis hiánya jelenti az evangelizálás terén. Nincs megfelelő infrastruktúra, jóllehet jelentősen javult a helyzet: egyes területeken, főként télen, gyakorlatilag ellehetetlenül a keresztény közösségek élete. Rossz a közbiztonság, és – mivel a falvak lakossága városba költözik – jelentősen megváltozott az ország földrajzi térképe – derült ki a shkodrai érsek nyilatkozatából.
A helyi katolikus egyháznak a többi keresztény egyházzal és főként a muszlim közösséggel való kapcsolatáról is kérdezte a Vatikáni Rádió munkatársa Angelo Massafra érseket, aki ezzel kapcsolatban elmondta: vannak alkalmak az együttműködésre és a párbeszédre. A különféle felekezetek közötti együttélés olyan kincs, amit feltétlenül meg kell őrizni. Vannak azonban hírek fundamentalista radikalizálódásról a muszlimok részéről, „de nem veszítjük el a bátorságunkat, bízva a hagyományos albán jelszóban: »Hit és haza!«”.
Az albán püspöki konferencia elnöke azt is elmondta: „A hit megőrzése – Istennek hála – nagymértékben érvényesül Albániában, de érezhető bizonyos csökkenés az elvilágiasodás következtében. A nagyobb veszély inkább a közömbösség, melynek leküzdése nagyobb erőfeszítést igényel a részünkről. Fiatal egyház vagyunk, és nagyon sokat jelentett számunkra a harmincnyolc albán vértanú boldoggá avatása 2016 novemberében.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése