Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2017. május 23., kedd

Ferenc pápa beszéde az olasz püspöki konferencia közgyűléséhez



Ferenc pápa beszéde az olasz püspöki konferencia közgyűléséhez


Ferenc pápa az olasz püspöki konferencia közgyűlésén

Köszönet a leköszönő Angelo Bagnasco bíborosnak
Május 22-e és 25-e között tartják a CEI, az olasz püspöki konferencia 70. közgyűlését. A találkozó hétfőn délután kezdődött, a leköszönő konferencia elnök, Angelo Bagnasco genovai bíboros érseknek az elmúlt időszakot értékelő beszédével. Fél ötkor találkozott Ferenc pápa a közgyűlés tagjaival. Előre megírt beszédét átadta a résztvevő püspököknek, akikkel zárt ajtó mögött három órás személyes beszélgetést folytatott és szabadon válaszolt a feltett kérdéseikre.
Ferenc pápa a közgyűlés elején köszönetet mondott Angelo Bagnasco bíborosnak azért a tízéves szolgálatáért, mellyel az olasz püspöki konferencia élén felelősséggel végezte a munkáját. Utalt a pápa arra is, hogy hamarosan találkoznak majd Genovában, ahol vendéglátóként köszönti a ligur tengerparti városba látogató pápát.
Ne féljenek szembesülni a problémákkal, bízzák magukat a Szentlélekre
A szentatya beszédében arra bíztatta az olasz főpásztorokat, hogy ne féljenek szembesülni a problémákkal, bízzák magukat a Szentlélekre. Éljenek egymással püspöki kollegialitásban, gazdagítsák egymást a tapasztalataikkal, merítsenek a részegyházak könnyeiből és örömeiből egyaránt. Konkrét segítségként mint egy lelki olvasmányt bízta rájuk a Jelenések könyvének hét levelét, melyet a Lélek írt egykor a kisázsiai egyházaknak. Ferenc pápa egy-egy személyes megjegyzéssel látta el a leveleket. Ne hagyják el az első szeretet frissességét és lelkesedését, ragaszkodjanak az egyetlen hűségeshez. A megpróbáltatás idején a fáradtság, a magány, a jövővel szembeni zavartság áldozatai lehetünk, de minden körülmények között őrizzék meg az Isten meglepetésszerű kezdeményezései iránt a bizalmat.
Félelem nélkül vessék bele magukat a valóságba
Evilág szellemiségével szemben törekedjenek ellenállni a két úr szolgálata kísértésének, kerüljék a haszontalan becsvágyat. Figyeljenek arra a kísértésre, mely a kereszténységet konkrétumok nélküli alaplevek sorozatára akarja lefokozni, mely megtestesületlen lelkiségével valójában elhanyagolja a valóságot. A látszat, a külsőség, az elvtelen alkalmazkodás csábításával szemben fogadják be teljesen az evangéliumot, engedjék, hogy a szeretet kérdőre vonja őket. Ne tartsanak attól, hogy félelem nélkül belevessék magukat a valóságba, legyenek tevőlegesen munkásai a más kulturális gazdagsággal való találkozásnak. Kerüljék a langyosságot, el ne kótyavetyéljék féláron Isten kegyelmét. Hagyják, hogy a Szentlélek felrázza, megtisztítsa és megvigasztalja őket – olvassuk Ferenc pápa beszédében, melyet az olasz püspöki konferencia közgyűlése tagjainak nyújtott át.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése