Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2017. május 25., csütörtök

Közös teremtő munkára hívja püspöktársait Gualtiero Bassetti perugiai érsek



Közös teremtő munkára hívja püspöktársait Gualtiero Bassetti perugiai érsek

Május 24-én, az olasz főpásztorok éves közgyűlése alkalmából tartott misén Angelo Bagnasco bíboros, leköszönő elnök bejelentette, hogy Ferenc pápa a püspökök szavazása után neki benyújtott ternából, a hármas listáról Gualtiero Bassetti perugiai érseket nevezte ki az olasz püspöki konferencia élére.

A hír bejelentése után a konferencia új elnöke a következőket nyilatkozta: „Az első gondolatom a hálás elismerés Ferenc pápának bátor döntéséért, melyet irántam mutatott, amikor életem alkonyán rám bízta ezt a felelősséget. Ez valóban annak a tanúsága, aki hiszi, hogy az öregek tudnak még álmokat látni...” Bassetti bíboros leginkább annak a köszöntésnek örült, amit egy gyermek így fejezett ki neki gratulációjában: „Maradj továbbra is a mi papánk!”
„Immár huszonhárom éve püspök vagyok, ismerjük már egymást. Nincs előre elkészített programom, mert egész életemben meglehetősen rögtönző típus voltam. Minden püspökkel együtt szeretnék dolgozni, hálával a megelőlegezett bizalomért. A pápa azt ajánlotta nekünk, hogy osszuk meg egymással az időt, a meghallgatást, a teremtő munkát és a vigasztalást. Ezt szeretném tenni veletek együtt” – fogalmazott Gualtiero Bassetti. „»Éljétek meg a kollegialitást!« és »Haladjatok együtt!« – kérte a pápa, és ez az a kulcs, amivel értelmezem a valóságot, Isten szemével és szívével” – mondta a perugiai érsek. Utalt a leköszönő elnök, Bagnasco bíboros kívánságára, aki azt kérte: „Légy saját magad!” „Ez a kívánság fakad az én szívemből is” – tette hozzá az olasz püspöki konferencia (Conferenza Episcopale Italiana – CEI) új elnöke.
Gualtiero Bassetti bíboros, perugiai érsek
1942-ben született a Firenzéhez közeli Popolanóban. A szemináriumot Firenzében végezte, 1966-ban szentelték pappá. Kápláni szolgálata után, 1979-ben szemináriumi rektor, majd a Massa Marittima-Piombinói Egyházmegye általános helynöke lett. II. János Pál pápa 1994-ben az egyházmegye püspökévé nevezte ki. Négy évvel később az Arezzo-Cortona-Sansepolcrói Egyházmegye élére került, amelynek tizenegy éven keresztül volt főpásztora. 2009-ben XVI. Benedek pápa perugiai érsekké nevezte ki; Ferenc pápa 2013 decemberében a Püspöki Kongregáció tagjává tette, majd 2014 januárjában bíborossá kreálta. 2009 és 2014 között az olasz püspöki konferencia elnökhelyettese volt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése