Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2018. július 2., hétfő

Első alkalommal látogatott vatikáni államtitkár Szerbiába




Első alkalommal látogatott vatikáni államtitkár Szerbiába

Pietro Parolin bíboros államtitkár kétnapos látogatásra Szerbiába érkezett június 30-án. Az újvidéki Mária Neve-templomban szentmisét mutatott be a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia tagjaival, valamint megáldották a konferencia új központját.


Pietro Parolin bíboros államtitkárt fogadta Aleksandar Vučić elnök, találkozott a szerb miniszterelnökkel, valamint a külügyminiszterrel. E találkozások után meglátogatta Irinej pátriárkát, a szerb ortodox egyházfőt, akivel munkaebéd keretében szívélyes társalgást folytatott.

A vatikáni államtitkár az újvidéki Mária Neve-templomban szentmisét mutatott be a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia tagjaival – a szerbiai, montenegrói, macedóniai és koszovói katolikus püspökökkel – együtt. A szentmisét követően felavatták a konferencia új székhelyét. Parolin bíboros első látogatása fontos lépés a Szentszék és Szerbia, illetve Montenegró közötti kapcsolatok elmélyítésében.

Pietro Parolin, Német László SVD nagybecskereki püspök, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke és Mirko Štefković, a konferencia főtitkára sajtótájékoztató keretében találkozott a média munkatársaival július 1-jén Újvidéken, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia új központjának megáldását követően.

Ez az épület a Katolikus Egyház látható jele Szerbiában és a környező országokban – hangsúlyozta Parolin bíboros. Újságírói kérdésre elmondta, elégedett a látogatással, amely a béke megszilárdítását (is) szolgálta a térségben. A pápalátogatással kapcsolatban kifejtette, egyelőre még nincsenek meg annak feltételei, hogy a Szentatya Szerbiába látogathasson.
A vatikáni államtitkár felhívta a figyelmet a pozitív életszemléletre és az evangélium folyamatos megélésére. „Hívő keresztényként feladatunk tanúságot tenni az evangéliumról. Legyetek a föld sója, legyetek a földből kibújó mag, és ne féljetek” – biztatott.

Pietro Parolin bíboros a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia meghívására érkezett Szerbiába. A konferencia 2004. december 22-én alakult; tagjai:
Német László SVD nagybecskereki püspök, a konferencia elnöke;
Djura Džudžar görögkatolikus apostoli exarcha;
Stanislav Hočevar SDB belgrádi érsek-metropolita;
Rrok Gjonlleshaj bári érsek;
Pénzes János szabadkai püspök;
Ilija Janjić kotori püspök;
Đuro Gašparović szerémségi püspök;
Kiro Stojanov szkopjei püspök;
Dode Gjergji prizreni apostoli kormányzó.

A katolikusok a püspöki konferenciát képező államok mindegyikében kisebbségben vannak, Koszovó kivételével mind vallásukat, mind nemzetiségüket tekintve, de a liturgiában valamennyien anyanyelvükön vesznek részt.
A Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia tevékenységét meghatározza és folyamatos kihívás elé állítja tagjainak különböző állami berendezése, társadalmi és vallási helyzete.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése