Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2019. február 7., csütörtök

Ki az az imám, akinek segítségével Ferenc pápa párbeszédet teremt az iszlám világgal?



Ki az az imám, akinek segítségével Ferenc pápa párbeszédet teremt az iszlám világgal?


Ferenc pápa tekintélyes muszlim társakat keres a párbeszédhez, olyanokat, mint az egyiptomi et-Tajjeb, az al-Azhar főimámja. 1924-ben megszűnt a kalifátus, az iszlám világban azóta nehéz eligazodni. Az Egyház a II. vatikáni zsinat óta keresi a beszélgetőtársakat – Andrea Riccardi írását közöljük.


Ferenc pápa utazása az Egyesült Arab Emírségekbe felkeltette az emberek figyelmét és sokakat meglepett. Voltak olyanok, a Vatikán környezetében is, akik azt gondolták, hogy jobb lett volna Katarba is elmenni (közel van Iránhoz és szemben áll Szaud-Arábiával), vagy Ománba (segítette a Szentszéket, hogy megvédje a Jemenben élő szerzeteseket). A pápa azonban jól körvonalazott céllal indult útnak: tekintélyes muszlim társakat keres a párbeszédhez, olyanokat, mint az egyiptomi et-Tajjeb, a kairói al-Azhar szunnita központ főimámja, aki az abu-dzabi vallásközi találkozót szervezte. Ezen túl a pápa látogatása az Emírségekben kiállás az ott élő mintegy 900 ezer katolikus mellett, akik mind bevándorlók: láthatóvá teszi őket, mert a hétköznapi életben meg vannak fosztva ettől a láthatóságtól.

Valami történik a muszlim világban. A szélsőséges mozgalmaktól meggyötört szunnita világban et-Tajjeb alakja körül elindult egy rendeződési folyamat. 2010-ben nevezte ki az al-Azhar élére Mubarak elnök, aki élt azzal a politikai ellenőrzéssel, amelyet még Nasszer elnök vezetett be. A főimám ezt követően azon munkálkodott, hogy leendő utódját ne állami befolyásra nevezzék ki és megerősítse az intézmény nemzetközi tekintélyét. Az utóbbi években az al-Azhar kiemelkedő szerepet kapott a szunnita iszlám világban, amelynek 1924 óta, amióta Atatürk megszüntette a kalifátust, nem volt egy központja, nem volt egy vezető embere, miközben gombamódra szaporodnak az önjelölt vallási vezetők, mint Al Bagdadi „kalifa” és mások. Tajjeb a legnevesebb iszlám egyetem vezetőjeként tekintélynek örvend a muszlimok között, és közben az óvatos reformok útján vezeti őket. A külkapcsolatok terén párbeszédet folytat a nyugattal, a kereszténységgel. 2017-ben vendégül látta Ferenc pápát Kairóban, ezzel a személyes és spirituális párbeszéd útjára léptek.

Az al-Azhar et-Tajjeb stratégiájának egyik tartópillére. A másik a Muslim Council of Elders, amelyet 2014-ben alapított, és amelynek ő az elnöke, a világ számos iszlám méltóságát egybegyűjti. Ez az intézmény szervezi az Emirátusokban a Global Conference of Human Fraternity rendezvényt, amelyen a pápa is részt vett. Nemcsak keresztények és muszlimok működnek együtt, hanem zsidók (mint Skorka rabbi, a pápa barátja) és a keleti vallások vezetői is. Az ő jelenlétük túlmutat azon az elképzelésen, hogy a muszlimok kizárólag a monoteista vallásokat ismerik el. Az „Assisi szellemében”, a II. János Pál által 1986-ban összehívott találkozó mintájára megrendezett éves találkozókon való részvétel segített, hogy legalább egy kicsit átjárja az iszlám világot is a más vallások iránti nyitottság. Az emirátusokbeli találkozó lényegi pontja azonban a pápa és et-Tajjeb és az általa vezetett Idősek Muszlim Tanácsa (Muslim Council of Elders) közti találkozás.

Et-Tajjeb összetett személyiség. Izraellel szemben keményen foglal állást. Ugyanakkor határozottan szemben áll a Muszlim Testvériséggel is, ahogy ez látszott Morszi elnöksége idején, és ahogyan kiviláglik az al-Azhar által képviselt teológiai-politikai vonalból is. Ellenzi a terrorizmust, elment fejet hajtani a párizsi Bataclan színház ellen elkövetett merénylet áldozatai előtt. Az imámnak valójában nagyon különleges a háttere: misztikus hagyományokkal rendelkező szufi családból származik, amely Luxorban egy konfraternitást vezet. A szufi világ a maga népi vallásosságával gátat képez a radikalizmussal szemben. A pápa utazása Abu-Dzabiba és a főimámmal való találkozása megerősíti az imám „egyetemes” szerepét. Az Egyház a II. vatikáni zsinat óta keresi a kapcsolatot jelentős muszlim vezetőkkel, és nehezen talál rájuk. Tajjeb egy olyan vezető, akin keresztül a pápa egy (nem formális) párbeszédet akar folytatni az iszlámmal vagy annak egy részével. Mindez abba a képbe illeszkedik bele, hogy segítsék a Közel-Keleten a béke és az együttélés helyreállítását, olyannyira, hogy Ferenc pápa éppen az Arab-félszigeten hívott mindenkit arra, hogy „töröljük el a háború szó jóváhagyásának minden árnyalatát”.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése