Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2011. április 27., szerda

György megyés püspök körlevele


Főtisztelendő Paptestvérek! Tisztelendő Szerzetes Testvérek és Nővérek!

Kedves Hívek!



Örömmel és készséggel fogadtam XVI. Benedek pápa, Szentatyánk megtisztelő bizalmát és kinevező bulláját, melyben az igen nagy múltú, oly gazdag hitélettel és kulturális hagyománnyal rendelkező Pécsi Egyházmegye élére nevezett ki Főpásztornak. Örömmel és szeretettel vagyok itt közöttetek, Kedves Testvérek, hogy Anyaszentegyházunk megbízásából szolgáljalak Benneteket az üdvösség útján. Az Egyházam küldött, ezért – bár időnként megérint a feladat terhe és saját emberi korlátaimnak ismerete – a küldő szó hűségében, teremtő erejében bízva és imáitoktól támogatva bátran bízom rá magamat és a most megkezdett szolgálatomat az Egyház Lelkének a vezetésére.

Megköszönöm Veres András püspök úrnak, hogy Apostoli Kormányzóként az egyházmegye ezen sok figyelmet kívánó időszakában a tőle már sokszor tapasztalt alapossággal és körültekintéssel vezette az egyházmegyét, olyan irányokat jelölve meg, melyek nagy segítséget jelentenek a munkám megkezdésében. Isten áldja meg ezért!

Kérem Istenünk megerősítő kegyelmét püspökelődöm, Mayer Mihály püspök úr számára, aki két évtizeden keresztül állt az Egyházmegye élén. A kormányzás terhét immár letéve, legyen alkalma a lelkipásztori szolgálat végzéséhez.

Feladatom a Föltámadottnak, Jézus Krisztus személyének – minden ember Megváltójának – és az Ő Evangéliumának hirdetése, akiről ma is hittel valljuk az ősegyház meggyőző tapasztalatát: „Jézus Krisztus az Úr!” (Fil 2,11).

Köszönöm az Egyházmegye Papsága és a Hívek részéről egyaránt megmutatkozó kedves fogadtatást! Készen állok vállalni minden feladatot, betartani és betartatni minden egyházi és világi előírást, amely a Pécsi Egyházmegye törvények szerinti vezetésével, a kormányzással jár. Ezen feladataimat csak az Egyház közösségében, a Szentlélektől adományozott szolgálatok és karizmák hordozóinak, az Egyházmegye híveinek, plébániáinak testvéri közösségében tudom megvalósítani.

A Paptestvérekkel, Szerzetesekkel együttműködve kívánom betölteni hivatásomat, szolgálni

Krisztus Testét, az Egyházat. Kérem az egyházmegyei hivatal, a szociális és oktatási intézmények vezetőinek, dolgozóinak, valamint a hitoktatóknak áldozatos, felkészült szakmai támogatását is. Kérem ebben a felelősségteljes szolgálatban a hívek – különösen a beteg és szenvedő testvérek – kegyelmi segítségét is. Hiszem, hogy csak Krisztus keresztjébe kapaszkodva nyerhetjük el az Istentől, az Atyánktól felkínált teljes életet, a boldogságot.

Püspöki szolgálatomban az a meggyőződés vezet, hogy az Egyházban növekedhet mindenki azzá a csodálatos egyéniséggé, aminek a Teremtő Isten megalkotta, értékként hordozva gyökereit, nyelvét, kultúráját, vallási szokásait. Ezt szolgálni is kívánom.

Nem a magam erejében bízom, hanem a Feltámadott erejében, és szentjeink közbenjárásában.

Szent Péter és Pál apostolok! Szent Mór püspök! Szent György vértanú! Magyarok Nagyasszonya!

Könyörögjetek érettünk!

Pécs, 2011. április 25. Húsvéthétfőn

† György püspök

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése