Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2015. április 26., vasárnap

BOLDOG CSISZÉR ELEK



CSISZÉR ELEK
erdélyi ferences atya
(1856-1942)

Csíksomlyó közvetlen közelében született vallásos székely szülőktől. Imre volt a keresztneve. Iskoláit Somlyón, a ferences atyák iskolájában kezdte. Gimnazista korában belépett a Mária-kongregációba. „Szűz Mária leventéje” lett, az is maradt egész életében. Csíksomlyón 16 éves korában lépett be a Ferenc-rendbe, majd Kolozsváron folytatta papszentelés előtti tanulmányait. Itt is szentelték pappá 1879-ben. Utána 21 évig volt novíciusmester, majd több helyen hitoktató, hitszónok, házfőnök, 1911-14-ig tartományfőnök. Élete példájával, intézkedéseivel erőteljesen törekedett az erdélyi ferences tartomány életének megreformálására. 1914-től Brassóban tevékenykedett 28 évig. Eleinte egyedül volt, később érkezett hozzá egy rendtárs. Eredményesen felvirágoztatta a ferences III. rendet. Pár év múlva a tagok száma meghaladta a százat. Kitűnő munkatársai lettek ők a lelkipásztori munkában. Szentbeszédeivel nagy hatást gyakorolt még a másvallásúakra is. Felejthetetlenek maradtak hallgatói számára azok a beszédek, melyeket Mária tisztaságáról, segítségéről, jóságáról, istenanyai méltóságáról mondott. Kitűnt a szerzetesi fogadalmak, a szegénység, tisztaság és engedelmesség megtartásában. (Volt, aki közelében úgy érezte, hogy egyszerre megszűnnek a tisztaság elleni kísértései.) 1942. ápr. 27-én, a szentségek buzgó felvétele után hunyt el. Temetéséről azt írta a Márton Áron püspököt képviselő s a gyász-szertartást végző prelátus: „Az emberek nem gyászoltak, hanem ünnepeltek... Sírás helyett Tedeumot énekeltek.” Már életében, de még inkább halála után sok imameghallgatás és csodás gyógyulás történt közbenjárására. Boldoggá avatási eljárása megkezdődött.
„Elek atya emléke így rajzolódott bele az emberek emlékébe: ...akár imádság közben, akár a gyóntatószékben, akár az Úr oltáránál vagy más kötelességének teljesítése közben mindig ugyanaz a jóságos arc, amely nyugodtságról, Istenbe való elmerülésről, a világgal szemben érzett közömbösségről és az égiek utáni vágyakozásról beszél.”
Életrajzából.
Imádság:
Istenünk, te boldogemlékű Elek atyát arra választottad ki, hogy rendtartománya reformját szóval és példájával előmozdítsa, add, hogy buzgósága minket is lelkesítsen fogadalmunk hűséges teljesítésére és a szeretetben való növekedésre. A mi Urunk Jézus Krisztus által.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése