Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2015. december 15., kedd

A pápa a fiatalok munkanélküliségéről: A munka nem kegyes ajándék, hanem jog mindenki számára



A pápa a fiatalok munkanélküliségéről: A munka nem kegyes ajándék, hanem jog mindenki számára


Ferenc pápa az olasz püspöki konferencia által létrehozott Policoro terv-csoportok kétezer tagját fogadta december 14-én. A munkanélküli fiatalok problémájának enyhítését szolgáló terv húsz éve született a palermói országos egyházi találkozón.


Ferenc pápa beszéde elején felidézte az úgynevezett Policoro terv megszületését, nevezetesen azt, hogy húsz évvel ezelőtt a Palermóban tartott nagy egyházi találkozón felmerült javaslat nyomán elkezdtek intenzíven foglalkozni a fiatalok munkanélküliségének problémájával és konkrét megoldási tervek megvalósításával, amelyek segítik a fiatalokat abban, hogy munkát találjanak. A püspöki konferencia (CEI) tizenhárom olasz tartomány számára dolgozott ki tervet arra, miként lehet szembenézni azokkal az egzisztenciális problémákkal, melyek főként a dél-olaszországi fiatalokat sújtják, akiket az a veszély fenyeget, hogy nemcsak a jelenben, hanem egész életükre munkanélküliek lesznek.
A Policoro terv eredetileg egy munkapasztorációért felelős pap kezdeményezése volt a hetvenes évektől kezdve.

A terv rögtön rendkívül jelentős kezdeményezésnek bizonyult a fiatalok számára, előbb helyi, később országos szinten, mivel az evangéliumi elveket a konkrét élethelyzetekre próbálta alkalmazni. A terv sikere abban állt, hogy foglalkozott a fiatalok továbbképzésével, elősegítette a munkatársulatok kialakítását, „közösségeket animáló” közvetítő személyeket képzett ki, és konkrét gesztusok hosszú sorát valósította meg.

Beszédében Ferenc pápa arra buzdította a kihallgatáson megjelent kétezer embert, hogy ne veszítsék szem elől a munka méltóságát, melynek oly nagy szerepe van az emberek életében. A Policoro terv különös figyelmet fordít az adott területre, a közös megoldási javaslatokra, tanúsítva ezzel a szabad, kreatív, részt vállaló és szolidáris munka minőségének az emberi élet számára méltóságteljes növekedését. Minden dolgozó embernek joga van ahhoz, hogy ezek az értékek védelmet kapjanak, és különösen a fiataloknak joguk van ahhoz, hogy bízhassanak erőfeszítéseik, lelkesedésük és emberi erőforrásaik befektetésének sikerében.

„Milyen sok fiatal szenved ma a munkanélküliségtől – állapította meg fájdalommal a pápa. – Milyen sokan vannak azok, akik már nem is keresnek munkát, mert elfásultak a folytonos elutasításban és egy olyan társadalom közönyében, amely a szokásos kivételezetteket részesíti előnyben, és gátolja azokat, akik pedig megérdemelnék, hogy sikeresek legyenek. A munka nem lehet kevés protekciót élvezőnek kegyesen engedélyezett ajándék, hanem jog mindenki számára.”

A Policoro terv program tagjai a reménység konkrét jelet mutatják meg azoknak, akik nem törődtek bele a helyzetbe, hanem úgy döntöttek, hogy bátran elkötelezik magukat a munkalehetőségek megteremtésében és javításában. A pápa csak bátorítani tudja a közösségi és részt vállaló kezdeményezések folytatását. Sok esetben ugyanis, amikor a fiatalok kigondolnak a maguk számára egy tervet ahhoz, hogy dolgozni tudjanak, nagy magány veszi őket körül, millió nehézséggel kell megküzdeniük, és nem kapnak segítséget. A családok pedig, amelyek sokszor anyagilag is támogatják a fiatalokat ebben az erőfeszítésben, csak egy bizonyos pontig tudnak segíteni, így a fiatalok kénytelenek sokszor meghátrálni. Ebben a helyzetben van szükség a Policoro terv közreműködésére: támogassák az új energiákat, segítsék elő az alkotó szellem kibontakozását, mely az elméket és a munkás kezeket egy közös asztal köré gyűjti, hogy gondolkodjanak és tervezzenek együtt, hogy kapjanak és adjanak segítséget. Ezek a leghatékonyabb módjai a szolidaritás kifejezésének.

A pápa szavai szerint fontos, hogy a fiatalok felismerjék munkára szóló elhivatottságukat. Gyakran az ember önmegvalósítását összekeverik egy bizonyos gazdagsági és jóléti modellel, mely embertelen ritmusra ösztökél. Ne legyen ez így: a fiatalokat a helyes mértékre kell nevelni. Az evangélium iskolájában tanulják meg azt, ami valóban szükséges, hogy az életünk ne fusson ki a kezünkből a jólét hamis bálványát hajszolva. Igaz ugyan, hogy Jézus nem tanított meg bennünket arra, miként találjunk magunknak közvetlenül munkalehetőséget, de tanítása ma is aktuális, konkrét és eleven, képes arra, hogy megérintsen minden embert a maga teljességében.

A ti felelősségetek nem egyszerű – mondta végül a Szentatya. – Nem egyszerű segíteni a fiatalokat a munkalehetőség megtalálásában. Ez egyben evangelizáló felelősség is a munka megszentelő értékén keresztül. Nem akármilyen munkáról van szó, nem olyanról, amely kihasznál, eltipor, megaláz és megsemmisít, hanem olyan munkáról, amely az embert valóban szabaddá teszi, nemes méltósága szerint. Ferenc pápa végül köszönetet mondott az elkötelezettségért, és Munkás Szent József oltalmába ajánlotta a munkapasztorációban fáradozókat, imáiról biztosította őket, és arra kérte a jelenlévőket, hogy imádkozzanak érte.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése