Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2016. január 31., vasárnap

Évközi 4. vasárnap



Évközi 4. vasárnap



Jézus Krisztusnak két természete van: isteni és emberi; kétféle tudása, akarata, de csak egyetlen szeretete, mert a személy az, aki szeret. Mivel pedig Krisztus a Szentháromság második isteni személye, szeretete sem lehet valami, hanem csak valaki, aki isteni és örök: a Szentlélek,. Amikor tehát Jézus szeret, a Szentlelket adja. Egész földi élete, kereszthalála és feltámadása arra irányul, hogy a benne hívőknek megadja a Szentlelket, így emelve be őket saját isteni természetébe, istenfiúságának valóságába.

A karizmák Istentől mások javára kapott rendkívüli képességek, a szeretet viszont Isten legbenső életéből való részesedés. A megkeresztelt és megbérmált hívő keresztény – bár evilág korlátait át nem lépheti – meghívást kap a Szentháromság közösségébe. A hitben tükör által, homályosan ugyan, de látja Isten misztériumát, reményével meg is kapaszkodik benne, szeretete pedig a bűnös önzéstől megtisztulva képes krisztusi méretekre tágulni, Szentlelket árasztó szeretetté alakulni.

Urunk Jézus, a Szeretethimnusz, amelyet a mai Szentleckében olvastunk, soha meg nem születhetett volna, ha Szent Pál nem találkozik Veled, a megfeszített és megdicsőült Úrral. Hiszen amit olvasunk, nem elvont tulajdonságok felsorolása, hanem a Te szellemi portréd, aki szeretetből életedet adtad értünk. Éleszd fel bennünk Szentlelkedet, a szívünkbe adott isteni szeretetet, hogy minden olcsó és hamis utánzatot elutasítva megtanuljunk úgy szeretni Téged és Általad minden testvérünket, hogy már itt a földön megízlelhessünk valamit a színelátás és az örök boldogság valóságából.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése