Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2016. január 3., vasárnap

JÉZUS SZENT NEVE



JÉZUS SZENT NEVE ÜNNEPE

Jézus szent neve tisztelete a szentírásban gyökerezik. „Nevét Jézusnak hívod- mondja az angyal Józsefnek-, mert ő váltja meg népét bűneitől” (Mt 1,2l). Szent Péter Jézus neve segítségül hívásával gyógyítja meg a béna embert. „Jézus nevére hajoljon meg minden térd” (Filipp 2,10). A Jézus neve tiszteletét terjesztő szentek közül kiválik Szent Bernát (12. század), a ferences szentek közül Szent Ferenc, Szent Antal, Szent Bonaventúra és különösen Sienai Szent Bernardin. Mint népmisszionárius, amerre csak járt, Jézus neve kezdő betűit (IHS) táblára festette, s magasra emelve felszólította az embereket, hogy tiszteljék ezt a nevet, és soha ne ejtsék ki tiszteletlenül. Kapisztrán Szent János a nándorfehérvári csata alkalmával buzdította a kereszteseket, hogy Jézus nevét kiáltva vívják meg a küzdelmet a török túlerővel. Jézus neve tiszteletére az ünnepet és zsolozsmát a ferenceseknek VI. Kelemen pápa engedélyezte 1530-ban. A ferences naptárban továbbra is szerepel az ünnep.
Sienai Szent Bernardin beszédéből:
„Ó dicsőséges név, ó legdrágább név, ó szeretetreméltó és erőt adó név! Te oldozod fel a bűnöket, te győzöd le az ellenségeket, te szabadítod meg a gyengéket, te erősíted meg és te örvendezteted meg a nehézségek közt a türelmeseket! Te vagy a hívők tisztessége, te tanítod az igehirdetőket, te adsz erőt a fáradozó embereknek, te emeled fel az elfáradtakat... Mindnyájan elérik a végső győzelmet, akik téged dicsérnek.”
Imádság:
Istenünk, te úgy akartad, hogy egyszülött Fiad az emberi nem Megváltója legyen, és Jézusnak hívják. Add, kérünk, hogy szent nevét tisztelve a földön, színelátásának örvendhessünk a mennyben. A mi Urunk Jézus Krisztus által.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése