Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2016. augusztus 11., csütörtök

A kolumbiai bíboros szót emelt a genderideológia népszerűsítése ellen



A kolumbiai bíboros szót emelt a genderideológia népszerűsítése ellen


„A genderideológia tönkreteszi a társadalmat” – ezzel az erős kifejezéssel reagált Rubén Salazar Gómez kolumbiai bíboros, Bogotá érseke a kolumbiai oktatási minisztérium javaslatára, amely az iskolai tankönyvek felülvizsgálatát célozza.


„Elutasítjuk a genderelmélet népszerűsítését a nemzeti oktatásban, mert olyan ideológia ez, amely tönkreteszi az embert, és megfosztja attól az alapvetően fontos jellemzőjétől, hogy a férfi és a nő egymást kölcsönösen kiegészíti” – nyilatkozta a bíboros egy sajtókonferencián.

Rámutatott ugyanakkor, hogy az egyház tiszteli a különböző szexuális irányultságú embereket. Az egyéni jogok azonban nem állhatnak szemben a közösség jogaival. Mindenki iránt nagy tiszteletet kell tanúsítani, de anélkül, hogy valamiféle ideológiát kényszerítenénk rá. A bíboros a családok nagyobb támogatására hívott, mivel ezek a társadalmi élet alapsejtjei.

A kolumbiai püspöki konferencia az elmúlt napokban adott közre egy közleményt, amelyben a tankönyvek tervezett módosításáról formál véleményt. A dokumentumban a főpásztorok kijelentik: elismerik alapvető jognak a társadalmi együttélés érdekében a mindenkit megillető tiszteletet fajra, nemre, szexuális irányultságra, nyelvre, vallásra vagy politikai nézetre való tekintet nélkül. Ugyanakkor azonban sajnálatuknak adnak hangot, hogy az oktatási minisztérium a genderideológiát népszerűsíti a társadalomban, átalakítva a család alkotmányba foglalt meghatározását.

„Ez a fajta hozzáállás ugyanis a társadalom alapvető intézménye, a család ellen irányul, továbbá az oktatás szabadsága ellen az iskolákban, a vallásszabadság ellen, a szülők jogai ellen, hogy megválasszák az oktatás fajtáját gyermekeik számára, és végül a lelkiismereti szabadság ellen is irányul” – írják a kolumbiai főpásztorok. Hozzáteszik: „Természetesen alapvetően fontos a társadalmi élet minden területén az emberek iránti tisztelet előmozdítása, de ez nem hozhatja magával a genderideológia ráerőszakolását az emberekre”.

A püspökök felhívással fordulnak az ország papjaihoz, hogy segítsék a hívek lelkiismeretének formálását ebben a kérdésben. A kormánytól pedig azt kérik, hogy hallgassa meg azon legkülönfélébb meggyőződésű milliók hangját, akik nyilvánosan tiltakoznak a genderideológia népszerűsítése ellen. Augusztus 10-én, szerdán Kolumbia-szerte tiltakozásokat szerveztek az egy férfi és egy nő közötti házasságon alapuló család és az ideológiától mentes társadalom védelme érdekében.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése